Onderhoudstips voor uw rozelaars

De natuur ontwaakt zich. De heldere lente belooft dit jaar een vroege bloei. De beste vrienden van uw rozen zullen u helpen cultuurfouten te voorkomen zodat u ten volle kunt genieten van de charme, de weelde, de parfums van uw favoriete planten …

 

De natuur ontwaakt zich. De heldere lente belooft dit jaar een vroege bloei. De beste vrienden van uw rozen zullen u helpen cultuurfouten te voorkomen zodat u ten volle kunt genieten van de charme, de weelde, de parfums van uw favoriete planten …

Water:
Onontbeerlijk voor een snelle groei en als assimilatie van het voedsel is water het belangrijkste element ter garantie van een rozelaar in volle vorm. Rozelaars lijden sterk bij gebrek aan water die hen verzwakken tegenover ziektes. Spuit nooit op het gebladerte maar enkel aan de voet van uw rozelaars. Af en toe een beetje water geven aan uw rozelaar is eerder schadelijk, Iedere week, vooral in het eerste jaar van planten, 10 liter water per rozelaar van april tot midden september.   
Rozelaars bloeien ideaal met koele voeten. U behoudt de versheid en limiteert de ongewenste onkruid door met een mulch de bodem te bedekken. U bent vrij in uw keuze maar bedek vooral niet met denne.

De snoeischaar:
Niet essentieel maar toch sterk aanbevolen, de snoei regenereert uw rozelaars en herverdeelt de energie. De herbloeiende rozelaars worden tijdens de lente gesnoeid maar niet vooraaleer de fosythias in bloei staan. De niet-herbloeiende rozelaars zijn in juli te snoeien na de bloei.

Humus:
Alle rozen vereisen een rijke bodem en humus. Hoe meer bloemen over een lange periode (sommige soorten bloeien van mei tot oktober), hoe meer behoefte aan energie van uw rozenstruik zullen belangrijk zijn, zullen ze snel uitputten aan hun bodem. De juiste formule is de volgende: compost rond de voet in het najaar (eind oktober) en organische meststof en korrels in april, mei en eind juni. Kies een goed geformuleerde meststof rijk aan kalium (K) en magnesium (Mg). Onze ervaring stelt ons in staat om u de volgende merken te adviseren: Or Brun, David Austin Rose Food, Sap kunstmest rozelaars. Indien uw rozelaars in potten zijn geplant, verdubbel dan de frequentie van inname.

Het licht:
De rozelaars zijn niet geschikt voor totale schaduwplekken. Een minimum van 4 uur direct zonlicht is vereist tijdens het groeiseizoen. Enkele variëteiten bloeien beter in mi-schaduw, anderen in volle zon. Aarzel niet om raad te vragen aan uw specialist.

De biodiversiteit:
Aarzel niet om vaste planten onder uw rozen te planten. U favoriseert de biodiversiteit in uw tuin en verwelkomen de insecten die de weerstand tegen ziektes favoriseert.

Het voorkomen:
Als ziektes een probleem zijn, weet dan dat preventieve behandelingen effectiever en minder belastend zijn voor de tuinierder dan een curatieve behandeling. Zoek of vervaardig uw eigen waardevolle bondgenoten. Uw rozenkweker zal een selectie van producten voorstellen die hun dienst bewezen hebben zoals Maceration Special Rosiers samengesteld uit brandnetel, smeerwortel, paardestaart. Dit product verbetert de kracht en het gebladerte. Denk aan mycorhizes die het mogelijk maken de wortels beter te assimileren voedsel. De bijdrage van de natuurlijke kalium (Patenkali) is vooral handig in het najaar om de jonge takken te helpen de winter door te komen.

Feest van de Jaarlijkse planten: van donderdag 25 mei tot 28 mei 2017.

Donderdag 25 mei: 14u -18u, vrijdag 26 mei: 14u -19u, zaterdag 27 mei en zondag 28 mei: van 10u -18u.

Gedurende het verlengde hemelvaartweekend stellen Mireille en Philippe u voor om uw bloembakken, potten en mandjes op te fleuren en te kleuren met de jaarlijkse planten en de hanging baskets komende vanuit Engeland.

Web: www.filroses.com

  • mei 17 2017