< Terug

Ananassalie, winters mooi

In de kruidentuin gaat het er dankzij ananassalie in november vlammend aan toe. Tenminste in kleur. Elk stengeleind draagt een opvallend rood bloemaartje. Aan een groene ondergrond geen gebrek. De naar ananas smakende blaadjes vullen een bijna meterhoge struik.

 

In de kruidentuin gaat het er dankzij ananassalie in november vlammend aan toe. Tenminste in kleur. Elk stengeleind draagt een opvallend rood bloemaartje. Aan een groene ondergrond geen gebrek. De naar ananas smakende blaadjes vullen een bijna meterhoge struik.

Sterk kruid
Profiteer van de schoonheid (en de smaak). Als de winter nog verder gevorderd is toont de plant dat het een vaste plant is; ze sterft bovengronds af om met in de grond verborgen wortels te overleven. Een extra dekentje van mulch of een pakketje achtergelaten herfstblad stelt ze daarbij erg op prijs.

Geef ruimte
Ananassalie is een erg gemakkelijke plant. Begin in het voorjaar met een op tuindagen of in het tuincentrum gekocht plantje en geef de ruimte in je kruidentuin of bak. Neem ruimte in dit geval letterlijk, want alles wat dichter dan 50 cm van de wortelhals staat, wordt vanaf de nazomer opzij gedrukt. Een steuntje heeft de plant niet nodig. Het zou haar maar geweld aandoen; lees haar mooie vorm geweld aandoen.

Stevig in pot
Het voorbije jaar toonde dit verrassende kruid zich sterk tegen alle zomergeweld, incluis de extreme droogte. Ze komt dan ook uit Zuid-Amerika en kan tegen een stootje.  Net dit sterk zijn, maakt haar ook geschikt om in een pot of bak te planten. Die mag/moet vanzelfsprekend ruim zitten. Een emmergroot formaat voor haarzelf is een minimum. Tot ze zelf de pot overschaduwd kan je rond haar natuurlijk wel wat andere, lage kruiden kweken. Denk peterselie, koriander en basilicum.

Lekker mooi !
Ananassalie is niet stevig ingeburgerd in de keuken. Wellicht komt omdat het toch enkele maanden duurt voor ze een grote bladmassa heeft gevormd, waar je dan wel en zo goed als onbeperkt van kunt plukken/knippen voor lekke smakende thee, maar ook en vooral omdat het tot oktober duurt voor ze haar bloemen laat zien. Dit jaar begon het pas midden oktober. Het kleurengeweld zal echter aanhouden tot ver in november. Elk bloemetje verdient gebruikt te worden als borddecoratie. Met die vlammend rode kleur geeft het -al is het louter visueel- pit aan heel wat gerechten.

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist met een passie voor planten en tuinbezoeken


< Terug