Bladluizen en meeldauw op uw rozelaars… eerste hulp

Bladluizen en meeldauw op uw rozelaars… eerste hulp

Velen onder u melden de aanwezigheid van bladluizen en/of kleine aanvallen van meeldauw (oïdium).Deze verschijnselen zijn te wijten aan het zeer droge voorjaar. De regen van de afgelopen dagen hebben deze reeds gedeeltelijk opgelost.
Probeer het gebruik van chemische insecticiden te vermijden. De’bio’ oplossingen zijn ook talrijk te verkrijgen en zijn even doeltreffend om de rozelaars van uw bladluizen te ontdoen.
U kunt een eetlepel Marseille zeep verdunnen in 1 liter water om deze plagen te bestrijden. Ook doeltreffend is een extra bijdrage van mineralen en spoorelementen (brandnetel mest e.a.).
Vergeet onze waardevolle hulp niet van de lieveheersbeestjes.
Als uw bloemperken regelmatig zijn aangetast, raden wij u aan aromatische planten (zoals bvb lavendel) als afweermiddel naast uw rozelaars te planten. Ook goed om te weten: een massale aanval van bladluizen is vaak te wijten aan de aanwezigheid van mieren. U kunt een beetje zwavel aan de voet van uw rozelaars strooien om de mieren te elimineren.
De meeldauw (ten gevolge van waterstress (gebrek aan water)) is zoals een witte poeder die de jonge bladeren krolt en die zich verspreidt over de knoppen en de jonge stengels van de rozelaars.
Een royale besproeiing aan de voet van uw rozelaars zal de progressie stoppen. Snij de aangetaste bloemen en stengels en pulveriseer vervolgens een fungicide, bij voorkeur een natuurlijke oplossing. Nogmaals vriendelijk ecologische oplossingen zijn talrijk. Aarzel niet om hier meer informatie in onze kwekerij te vragen.De zwavel sprays zijn ook efficient, maar laten voor een lange tijd witte strepen na op de bladeren.
U kunt ook genieten van een fungicide actie gebaseerd op zeer oude recetten :
– Besproei met een oplossing van half afgeroomde melk (1/2 liter verdund in 4,5 liter water).
– Of 1 koffielepel bicarbonate in 1 liter water als sproeiwater.
– Ofwel een pulverisatie bestaande van vloeibare mest paardenstaarten.
Als dit meeldauw probleem elk jaar opnieuw optreedt, overweeg dan om uw rozelaar te herplanten op een meer luchtige en winderige plaats.
Dit zijn enkele tips voor het vermijden van de kleine ergernissen als gevolg van een uitzonderlijke winter en voorjaar.
Filroses