< Terug

Geen pot leeg de winter in !

Met onze tips blijven je potten en bakken op terras of balkon mooi en bovendien ook lekker gevuld. Toch nog een pot over, vul die dan met lentebloeiers !

 

Met onze tips blijven je potten en bakken op terras of balkon mooi en bovendien ook lekker gevuld. Toch nog een pot over, vul die dan met lentebloeiers!

Een pot vol bessen
Bessenstruiken koop je nu extra goedkoop bij boomkwekers. Zij verkopen ze met blote wortel. Dat kan en mag in dit seizoen.
Omdat bessenstruiken flink groot worden plant je ze apart in een goed grote pot.
Val je voor blauwe bessen, vul hun pot of bak met potgrond voor heideplanten. Ze houden namelijk van een zure grond.  

Bollen met smaak
November is zondermeer bollenmaand; hou echter minstens één pot vrij van tulpen, narcis en krokus en vul die met winteruien. Het plantgoed is nu (nog) te koop in het tuincentrum. Planten moet wel voor midden november. Druk de uien in de grond tot ze net met hun neus boven zitten. In mei – juni kan je oogsten.

Lekker pittig
Trakteert iemand je op enkele mierikswortels voor het bereiden van een pittig sausje, reserveer dan minstens één wortel voor je pottentuin. Stop hem verticaal in de grond zodat zijn wortelkraag net boven de grond uitpriemt. Giet aan en laat gewoon overwinteren. Volgend jaar vormt de plant flink wat zijwortels die je in het najaar oogst.  

Witloof forceren
Tuincentra verkopen nu (nog) witloofwortels. Ze zijn niet bedoeld om buiten te planten, maar wel om -opgepot in aarde- lekker warm en in absoluut donker binnenshuis te forceren tot het groeien van hun typisch witte krop; een proces dat ongeveer zes tot acht weken duurt.

Kruiden, knus tegeneen
Tijm, salie, lavendel, rozemarijn en laurier staan de komende maanden liever droog dan nat. Schuif ze dus naar een meer beschut plekje op je terras of balkon. Dicht tegeneen, beschermen de potten elkaar ineens tegen koude wind.
Blijf gerust takjes en blaadjes knippen voor keukengebruik.

Op naar kerstmis
Een levende kerstboom op terras of balkon verliest zo goed als niet zijn naalden. Plant dus -liefst na Sinterklaas- een kerstboom in een lege pot of bak en decoreer die feestelijk. Maak er eventueel ineens een volgelsnoepboom van, met vetbollen, notenkralen en pindaslingers. Werk af met kerstlichtjes !

 

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug