Juni in de moestuin

Juni in de moestuin

Zaai en plant groenten in potten om je terras en balkon op te fleuren. Zowat alles kan en mag. Sommige gaan voor snelle oogst, andere voorlopig voor schoonheid, maar allemaal zijn ze smaakvolle decoratie!
Slapotten
Experimenteer met sla in bloempotten. Combineer diverse kleuren en bladvormen. Ze decoreren even beeldig als gelijk welke zomerbloemen. Geef op tijd water, anders verliest de sla aan knapperigheid! Op een lekker warme plaats, kan je al na erg korte tijd oogsten; snijsla na zes weken, plantjes kropsla na vier weken. Nog in pot: Spinazie, groenenmix, rucola of notensla, radijs en postelein … ze kunnen en mogen allemaal in pot gezaaid. Houdt de potten na het zaaien steeds twee weken uit volle zon, zodat het gietwater niet te snel verdampt en de groenten kunnen kiemen. Potten waarin je groenlof of suikerij, selder en zelfs kolen, maar natuurlijk ook kruiden plant mogen ineens in de zon.
Geduldige peterselie
Peterseliezaad doet er tot vier weken over, voor het groeit. Bovendien mag het niet te droog zijn of de zaden willen absoluut niet vooruit. Omdat peterselie eerder een kruid is dan heuse groente, en je voor een bouquet garnie of decoratie slechts enkele stengels of blaadjes nodig hebt, start je beter met een gekocht plantje. Zelfs een kruidenpotje uit het grootwarenhuis laat zich in de kruidenbak of –tuin planten. Peterselie groeit bij voorkeur in halfschaduw en staat niet graag droog, maar ook nooit echt nat! Met wat geluk weet peterselie de winter te overleven en gaat hij voor een nog rijkere bladmassa het tweede jaar. In onze tuin is hij zelfs al aan een derde seizoen bezig.
Tomaten willen regelmaat
Geef tomaten in pot en serre liever elke dag wat water, dan eens per week een grote hoeveelheid. Periode van weinig en (te)veel vocht  zijn oorzaak van neusrot: bruine ingedroogde plekken bovenop de vruchten. Tomaten, maar ook meloenen, houden er ook niet van dat hun wortelhals –de plek waar de stengel de grond induikt en overgaat in de wortel- nat staat. Maak daarom een giettrechter door een plastic fles zonder bodem, dicht tegen de plant in de grond te drukken. Met dit hulpje giet je het water ineens tot bij de wortels, zonder dat het grondoppervlak nat wordt. Ideaal voor de plant, maar ook om zaden van onkruid niet te laten kiemen!
Stop de asperges
Vanaf einde juni laat je de asperges doorgroeien. Hebben de stengels te weinig kracht om rechtop te blijven staan, geef ze dan een plantsteun. Afknippen is uit den boze. Het groene loof zorgt er namelijk voor dat de wortelklauwen aangesterkt worden. Er is natuurlijk niets op tegen dat je hier en daar, de top van een stengel wegknipt om als vulgroen in een tuinboeket te gebruiken !
Vrijgevige aardbeien
Gezonde aardbeien willen vanaf nu meer terrein veroveren. Ze vormen uitlopers waarop nieuwe plantjes groeien. Leid deze would-be plantjes in potjes gevuld met potgrond. Geef water en knip hun ‘navelstreng’ pas los als je zeker bent dat ze op eigen wortel kunnen verder leven. Dat is zowat zes weken na het in de pot stoppen en begin augustus en tegelijk het ideale moment om een nieuw aardbeibed of aardbeipotten te planten.