Knolbegonia: kleurig en sterk !

Knolbegonia: kleurig en sterk !

Knolbegonia’s staan volop terug in de belangstelling. Het zijn geweldige en vooral ook karaktervolle planten en tegelijk gemakkelijke groeiers. In hun knol zit alle groeikracht opgeslagen waarmee de plant op een minimum aan tijd sterke scheuten, stevig blad en kleurrijke bloemen ontwikkelt.
Vroeg beginnen
Wil u al in juni schitterend bloeiende begonia’s, plant dan al in maart knollen in pot en houd die binnenshuis, beschermd tegen vorst. Belangrijk bij het planten is dat de holle kant naar boven ligt. In dat ‘kommetje’ verschijnen nl de scheuten, maar verzamelt zich ook gietwater en dat kan zorgen voor rot. Dek af met een centimetertje aarde.
Verhuis naar de tuin
Zodra er geen gevaar op vorst meer is mogen de planten of potten naar buiten. Begonia’s groeien perfect in halfschaduw en lenen zich ook voor schaduwperken. De hoeveelheid bloemen die ze vormen staat wel in verhouding tot de hoeveelheid licht die ze krijgen.
Dankbare plant
Bloeien doen knolbegonia’s tot de eerste vorst invalt en dat in ruil voor af en toe wat water en meststof. Gebruik bij voorkeur een organische meststof, die geeft zijn voedingsstoffen op een rustig tempo vrij. Insecten zorgen zelden tot nooit voor overlast; daar hebben ze zichzelf met bittere smaakstoffen tegen gewapend.
Geen weggooi-plant
Op het einde van het groeiseizoen kan u de knollen recupereren. Het is prima plantgoed voor het volgende jaar, bovendien wat dikker en dus sterker dat het voorbije voorjaar. Wrijf er alle grond af en leg ze droog en vorstvrij te overwinteren.
Voor ieders smaak
Bij de keuze van knolbegonia is niet alleen bloemkleur en -vorm belangrijk, maar ook groeiwijze: staande soorten voor gebruik in perken, halfhangende  voor potten en hangmanden. Hangende soorten zijn niet echt een aanrader, want delicaat en zelden met compacte bloei. Verder is er keuze tussen grootbloemige, gevuldbloemige en open vormen, maar ook bloemen die uitpakken met een gekamd of gekarteld randje. Bij de bloemkleuren een nog grotere variatie. Wit, geel, rood maken de hoofdtonen uit, maar zijn ook gemengd tot alle mogelijke tussentinten, streepjes en marmeruitvoeringen.
Photo: groenvanbijons.be