Zo mooi als een vrouwenmantel

Zo mooi als een vrouwenmantel

Vrouwenmantel is ontzettend veelzijdig. Ze geeft meerwaarde aan je tuin als accentplant, maar gaat net zo goed voor een schitterende boord of tussenruimte die je met geen andere vaste plant passend krijgt ingevuld.
Tussen tuinplanten en snijbloemen
Vrouwenmantel is tegelijk een ideale weefplant. Met haar zachtgrijs-groene bladeren en een weelde aan groengele bloempjes weet ze buurplanten tot een mooi geheel te verbinden.
Idem voor snijbloemen. Met de talrijke bloempjes op ongeveer 25 cm lange stengels geven ze meerwaarde aan een boeket met snijbloemen, al dan niet uit eigen tuin of een combinatie aan veldbloemen.
Voor een lang tuinseizoen
Vrouwenmantel bloeit in mei en blijft wekenlang mooi. Door het wegknippen van de uitgebloeide bloemen prikkel je de planten tot een tweede bloei. Met op tijd en stond wat warmte en water, mag je die al einde augustus verwachten.
Planten en verplanten
Vrouwenmantel plant je best in groepjes van minstens vijf planten, elk op zowat 25 cm van elkaar. Zo geplant, vormen ze snel een mooi aaneengesloten geheel. Wat oudere planten laten zich gemakkelijk splitsen, zodat je ook elders in de tuin een nieuw vakje kunt planten. Laat je vrouwenmantel uitbloeien dan zie je gegarandeerd her en der in de tuin zaailingen te voorschijn komen. Na één tuinseizoen zijn ook zij klaar als kant-en-klaar plantgoed.
Schitterend blad
De bladeren van de vrouwenmantel hebben de vorm van een cape en hebben als bijzonderheid dat ze dauw- regendruppels vast houden. Die druppels vangen zon en licht en schitteren daardoor als mini-juweeltjes. Oude volkswijsheid weet dat deze druppels ideaal zijn als waswater om acné te bestrijden. Oude kruidenboeken adviseren deze druppels ook om als compressen op vrouwenborsten te leggen, zodat ze mooi en stevig groeien.
Kies juist
Vrouwenmantel heet met zijn wetenschappelijke naam Alchemilla mollis. Plantgoed is algemeen te koop in kwekerijen en tuincentra. Ze zijn voorgekweekt in potjes en kunnen bijgevolg het jaarrond geplant worden. Geef wel steeds water na het planten.
Een verwante van de tuinvrouwenmantel is A. vulgaris of spitslobbige vrouwenmantel. Deze laatste gaat voor minder bekoorlijkheid wegens minder karaktervol blad en dunnere bloemmassa. Voor rotstuinen is er de kleiner blijvende, ongeveer 15 cm hoge,  Alchemilla alpina.