Oktober in de moestuin

Oktober in de moestuin

Zolang de vrieskou niet inzet, vragen groenten geen gedwongen, snelle oogst. Tot de prioriteiten van deze maand horen het forceren van witloof, het opruimen van het aspergebed en nagaan welke groenten je kans geeft om zich volgend jaar van een totaal andere, bloeiende, kant te tonen.

Oogst witloof
Tot einde november spit je witloofwortels uit om te forceren tot heuse witloofkroppen. Belangrijk voor een optimale oogst, is dat u de wortels na het uitspitten even laat ‘uitrijpen’. Leg ze enkele dagen, nog voorzien van hun groene bladeren, op een koele, maar droge plek. Kort pas dan het loof in. Doe dat op ongeveer een duimbreedte boven de wortelhals. Zo blijft het groeipunt intact.
Wilt u de wortels ‘trekken’ op water, schik de wortels dan dicht tegen elkaar in een emmer. Vul met water tot ongeveer een derde of maximaal halve lengte van de wortels. Zet de emmer op een niet al te warme, maar wel extreem donkere plaats. Schuif eventueel een kartonnen doos over de emmer heen, om alle licht weg te houden. Na ongeveer zes weken zijn je witloofkroppen klaar voor oogst.

Oogst niet alle witloof
Witloof is net als zoveel andere groente een tweejarige plant. Wortels die je laat overwinteren, gaan in het voorjaar terug in groei en zullen uit hun hart een bloemstengel omhoog steken. Bij witloof eindigt dat in bekoorlijke, op korenbloemen lijkende, blauwe bloempjes op stengels die tot twee meter hoog kunnen worden in volle zomer. Ze staan beeldig in de tuin. Pastinaak die je een tweede jaar gunt, gaan ongeveer even hoog, met zachtgele bloemschermen. Koolgewassen voor wolken gele bloemen. Tuinwortelen voor witte schermen.

Dank u asperges
Het aspergeloof is volop op zijn retour. Het heeft de wortels voldoende tijd gegund om terug op krachten te komen. Vanaf einde oktober verwijdert u het loof, zo diep mogelijk. Graaf eventueel eerst het aspergebed wat af. Maak van de gelegenheid gebruik om wat organische meststof onder te werken. Dat voedsel wordt beschikbaar van zodra de klauwen / de aspergewortels in het voorjaar terug in groei gaan.

Blijf zaaien
Vul een zaaiteil met enkele centimeters aarde en zaai radijs, Oost-Indische kers en/of sluimererwten. Na twee tot vier weken kan je jong blaadjes oogsten voor het decoreren van borden of schotels en als smaakmaker voor (late) zomerslaatjes. Zet de zaaiteil vooral warm en op een voldoende lichte plaats !

Zonnebloemen voor tuinvogels
Laat zonnebloemen niet verloren gaan. Hun pitten zijn te waardevol om verloren te gaan. Kinderen kunnen er mee knutselen en bijvoorbeeld kralen mee rijgen. Natuurlijk kunnen ze –net als volwassenen- ze ook eten als gezond snoepje. Toegegeven het uit de pit halen, vraagt wat tijd en handigheid. Ongepeld zijn ze echter ook ideaal als ingrediënt voor zelfgemaakt.