< Terug

Start een bosbonsai

Een Japanse bonsai kost flink geld. Je koopt hem met al wat jaren op de teller. En ‘bosbonsai’ start je vanaf jaar nul en heb je gratis. Met zaden die je zo voor het oprapen hebt.

 

Een Japanse bonsai kost flink geld. Je koopt hem met al wat jaren op de teller. En ‘bosbonsai’ start je vanaf jaar nul en heb je gratis. Met zaden die je zo voor het oprapen hebt.  

Geleerd van dieren
Er liggen deze maand nog volop zaden voor het rapen: hazelnoten, okkernoten, walnoten, kastanjes, eikels, … Een groot gedeelte ervan is al door vogels, eekhoorns en muisjes meegenomen en veilig verborgen als wintervoorraad. Vinden zij later deze plek niet terug dan is er veel kans dat daar een miniatuurbosje ontstaat. Al dat lekkers kiemt namelijk gemakkelijk en groeit maar al te graag uit tot nieuwe plant. Begraaf je zelf wat noten of eikels in een bloempot die je vult met potgrond, dan heb je dat proces in eigen hand.

Kleinblijvers
Groot hoeft zo’n zaai- of plantpot niet te zijn. Tenminste niet als je de plant later niet de vrijheid wil geven uit te groeien tot een normaalformaatboom of -struik. Gekneld in een klein potje en dus met beperkte wortelruimte, maar wel op tijd en stond door jou voorzien van wat water kunnen de zaailingen niet anders dan gaan voor dwerggroei. Staan ze alleen in een potje, noem ze dan gerust bonsai. Vormen ze een heus minibosje, dan zouden Japanners ze bonkei noemen.

Verzorgingstips
•    Laat je bosbonsai jaren na elkaar in dezelfde pot staan. Overplanten in een groter exemplaar geeft meer groeikansen, lees de plant zal groter worden.
•    Laat de pot nooit uitdrogen. Geef in het groeiseizoen minstens twee keer per week water!
•    In het voorjaar en halfweg de zomer mag je de plant even verwennen met wat extra voeding, kwestie van het groeiproces op gang te houden.
•    Snoeien en vormgeven mag, maar is een must.

Liever buiten
Een bosbonsai is geen kamerplant. Deze planten hebben nood aan buitenlucht en het mee kunnen leven met de seizoenen. Doordat ze in pot staan, moet je ze in de winter wel extra aandacht geven. Zet ze uit de ergste vrieskou en geef ook dan eens per maand een kleinigheid water.

 

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist met een passie voor planten en tuinbezoeken


< Terug