< Terug

Knolgewassen nemen nu hun winterverblijfplaats in

Knolbegonia's, dahlia's, bloemriet (Canna) en gladiolen hebben een vorstvrije winterverblijfplaats nodig. Als het weer de hele maand vorstvrij blijft, dan moeten de knolgewassen op zijn laatst eind oktober opgenomen worden om voor al de tweejarige en vaste planten plaats te maken.

Bij knolbegonia's neemt men de planten met een wortelkluit uit de grond en legt ze onmiddelijk in een koele ruimte (10°c) dicht tegen elkaar aan, om ze tegen volledig uitdroging te beschermen. Na het drogen (ongeveer een maand later) worden stengels, aarde en wortels verwijderd en zo worden de knollen in tuinturf bewaard.

Dahlia's zal men eerst van een etiket voorzien. Nadat de bloempracht beëindigt, begint men op een mooie dag het opruimen van hun knollen. De stengels worden op ongeveer 10 cm van de grond afgesneden. Neem een tuinvork en verwijderd de knollen van de grond. Na een dag of twee droogtijd wordt de overblijvende grond van de knollen nu afgeschud.
Opgepast! Vanwege nachtvorstgevaar laat men opgenomen dahlia's tijdens de nacht niet buiten liggen.
Overwinteren gebeurt bij 10 °c in een donkere en droge plaats. De knollen worden op een zandlaag of op stro geplaatst en van knaagdieren verwijderd. Als men dahlia's op elkaar legt, dan helpt het strooien van turfmolm (witveen) ertussen om de rotting van de knollen te voorkomen.

Canna's. Na de eerste nachtvorst, voordat blad en bloemen bevroren zijn, moeten de wortelstokken met een kluit opgenomen worden. Snijd het blad ongeveer een handbreedte boven (10 cm) de grond af. Canna’s worden met aarde uitgegraven en zo bewaard in een koele ruimte van 10°c. De kluit voorkomt dat de wortelstokken te veel vocht verliezen. Controleer desondanks tijdens het bewaren af en toe of de wortelstokken toch niet aan het uitdrogen zijn. Maak ze zo nodig een beetje nat. In pot gekweekte Canna's kun je met pot en al laten overwinteren op een vorstvrije, droge plek bij een temperatuur van ook 10°c. Zorg dat de wortels niet te nat zijn, want dan gaan ze rotten en schimmelen.

Gladiolen. Je moet ook in oktober hun bladstengel op 10cm boven de grond afsnijden, rooien, en op een luchtig vorstvrije (10°c) plaats laten drogen in droge turf. De stengel afdoen en oude knol verwijderen.

 

Auteur: 
Magische Tuinen

< Terug