Brussel: Botanischetuin van Brussel

 

De oude botanischetuin of kruidtuin werd uitgevoerd op een breedband van 6 hectare gelegen tussen de poort van Schaerbeek en Rogierplein, in plaats van een pesttuin en een moerassige gebied waar de Rahlenbeek stroomde. Het was bedekt met vijvers, kleine bossen, velden en tuinen. De eerste plannen van de tuin werden ontworpen door architect CH Petersen (1792-1859) en vervolgens bewerkt door Meeus JB, een van de oprichters van de Royal Horticulture Society.

De huidige botanische tuin werd geopend begin september 1829. De Belgische Staat besliste in 1870 om de tuin aan te kopen, om het panorama te beschermen en zowel de wetenschappelijke doelstelling van de Kruidtuin als het statuut van openbaar wandelpark veilig te stellen. Het park werd tussen 1894 en 1898 ook aangekleed met 52 beelden onder supervisie van en deels ook uitgevoerd door Charles Van der Stappen en Constantin Meunier., In 1939, gebrek aan ruimte, verhuisde de botanische tuin naar het domein van Bouchout (93 ha) in Meise. En in 1958 herontwikkelde de beroemde tuinarchitect Rene Pechère de bestaande tuin voor de Wereldtentoonstelling. Om de verschillende niveaus van de tuin aan te passen, werd de tuin verdeeld in drie delen: een bovenste deel in een Franse stijl, de tussenliggende niveau in Italiaanse stijl en een derde deel, tot aan de vijver, in een Engelse stijl. Het was zijn bedoeling om de grote lijnen van de vroegere structuur en de merkwaardige bomen te behouden en die harmonisch te verweven met de nieuwe architectuur van de gebouwen in de omgeving. René Pechère legde de basis voor de nieuwe functie als openbare stadstuin.

N.B.: De Botanischetuin van Brussel is te weinig bekend. Het is echt de moeite waard deze prachtige tuin te bezoeken en te waarderen.

Praktische Inlichting:

Adres: Koningstraat 236 - 1210 Brussel (Sint-Joost-ten-Node)

Open: van 15 maart tot 14 oktober: van 9u30 tot 17u30
           van 15 oktober tot 14 maart: van 9u30 tot 16u30

Ingang: Gratis

 

Koningstraat 236
1210 Brussel
België