Brussel: De Tuinen van Terkamerenabdij, de tuin van de Koning en de vijvers van Elsene

Een rustoord in het lawaai van de stad, een schilderachtige plek rijk aan geschiedenis. De tuinen van Terkamerenabdij, aangelegd in het begin van de 18de eeuw, bestaan uit vijf opeenvolgende terrassen.

Men bereikt ze via een ingang in Lodewijk XIV stijl, met zijn twee zuilen, geflankeerd door voluten, die vazen dragen. De monumentale trap, met zijn twee brede traparmen, schept een imponerende symmetrie. De gebouwen zijn in Franse stijl uit de 18de eeuw. De kerk dateert uit de 14de eeuw. Op het eerste terras, rechts, een klein, elegant Lodewijk XV paviljoen. Aan de zuidkant van de tuinen bevindt zich de Sint-Bonifaciuskapel. Daartegenover staat het monument dat Pierre Bracke in 1922 ter ere van de schrijver Camille Lemonnier ontwierp.

De tuin van de Koning opent het perspectief vanuit het rondpunt van de Louisalaan naar de vijvers van Elsene toe, in de Maalbeekvallei. De meetkundige patroon van het plein, waarvan de dreven de belangrijkste verkeersaders vervoegen, is zeer klassiek. De twee delen van het plantsoen, gescheiden door de centrale dreef, zijn perfect symmetrisch; zij tekenen vormen die men in vele parken aantreft: ganzenpoot, perfecte cirkel. De tuin van de Koning telt enkele merkwaardige aanplantingen omwille van de keuze van boomsoorten en struiken die weinig voorkomen in publieke ruimten. De tuin heeft ook een speelplein en een zandbak voor het plezier van de kinderen.

De vijvers van Elsene bieden een uniek architectonisch en artistiek kader. Zij liggen tussen de Generaal de Gaulle- en de Gulden Sporenlaan en verlengen de tuinen van de Terkamerenabdij. Op het eindpunt van de eerste vijver vormen de neoklassieke gevels met hun driehoekige frontons een originele overgang tussen de Elsenesteenweg en de residentiële zone rond de vijvers. Langs de vijvers verandert het decor: de huizen uit de jaren 1870-1880 in rode baksteen en eclectische stijl maken deel uit van een geheel dat Victor Besme voor ogen had. Men vindt er ook gebouwen in Vlaamse neorenaissance stijl, art nouveau en art déco, waarvan het meest bekende en representatieve het voormalige Nationaal Instituut voor Radiodiffusie (NIR) op het Flageyplein.

Praktische inlichtingen:

Adres: Kloosterstraat - 1050 Elsene

Open: alle dagen
- van october tot april: van 10u tot 18u
- van mei tot september: van 10u tot 21u

Kloosterstraat
1050 Elsene
België