Henegouwen: Park van Mariemont

Het domein van Mariemont is een van de mooiste van België. Volledig omringd door muren, met een oppervlakte van 45 ha. Het park van vandaag behoud nog veel van de aanrichtringen van het begin van de 20ste eeuw. De eerste plannen werden in 1832 getekend door Charles-Henri Petersen (uit Saksen) volgens het model van de Engelse landschapsparken van toen. Daarom vindt men er grote grasvelden, vijvers, struikperken en kronkelende voetpaden. Latere werken zullen de sfeer van het park behouden. De belangrijkste aanpassingen gebeuren in de tijd van Raoul Warocqué die bijvoorbeeld de ruines van het kasteel van Karel van Lotharingen in het geheel laat opnemen.

Het park van Mariemont  bevat nog een aantal oude bomen, die dateren uit het voormalige koninklijke landgoed  van Maria van Hongarije, Albert & Isabella en Karel van Lotharingen. Inheemse soorten zijn in eerste instantie de voorkeur. Het bestaat uit rode beuken, eiken en essen. De iepbomen zijn nu vrijwel verdwenen, slachtoffer van een ziekte. In deze zorgvuldig en voorbereide instelling zijn er exotische soorten, vaak geïsoleerd verspreid, om voortdurend het belang van de wandelaar te vernieuwen.

Het huidige park van Mariemont heeft de grootste bomencollectie in de provincie van Henegouwen en is één van de eerste van het land. Men identificeert 2434 planten  met een zeventigtal merkwaardige bomen, waaronder bijna dertig die geklasseerd zijn als de grootste exemplaren van hun soort of variëteit die in België bewaard zijn.

Tijdens de wandeling, geniet ook van de mooie standbeelden verzameld door Warocqué (laatste eigenaars, die hun eigendom aan de Belgische staat in 1917 gegeven hebben), zoals die van Auguste Rodin, Jef Lambeaux, Constantin Meunier, Leon Mignon ... enz.

N.B.: In een woord :  Prachtig !!!

 

Praktische Inlichtingen:

Adres: Chaussée de Mariemont 100 - 7140 Morlanwelz

Alle dagen open enkel maandag die niet een feestdag is
Van april tot september: van 10u tot 18u.
Van oktober tot maart: van 10u tot 17u.
Gesloten: 25 december en 1 januari

Ingang: Gratis

Tel: + 32 (0)64.21 21 93

Web: www.crie-mariemont.be

Webwww.musee-mariemont.be

 

Chaussée de Mariemont 100
7140 Morlanwelz
België