Mei in de moestuin

Mei in de moestuin

Zuiders of niet. Vanaf mei en zeker eens de ijsheiligen voorbij, kan zowat alles de tuin in. Zaai en plant de wereld op je bord !
Zomerzoete maïs
Zaai of plant nu een onvergetelijke smaaksensatie: suikermaïs uit eigen tuin. Heerlijker dan wat u ooit in een groentespeciaalzaak kunt kopen! Suikermaïs verliest namelijk elk uur na zijn oogst meer en meer van zijn lekkerste smaak. Reden genoeg om een tiental planten te kweken in een zonnig hoekje in de tuin. Zaaien doe je liefst vroeg in mei, ineens ter plaatse. Vergeet het traditionele rijtje, maar kies voor een opstelling in cirkel, vierkant of rechthoek. Stuifmeel van de top van de ene plant, moet namelijk zowat een meter lager op de stampers van de toekomstige maïskolf kunnen dwarrelen. Kies liefst voor vroegrijpe soorten, zo is je oogst op tijd klaar voor een zomerse barbecue. Dat de kolf oogstrijp is laat zich goed merken: de stamperdraden bovenaan kleuren zwart. Een eventuele extra controle bestaat er in een schutblad naar achter te plooien en met een vingernagel een korrel in te drukken. Komt er melkwit sap vrij, dan is de kolf rijp, sappig en zoet.
Bonen om te pronken
Staak- of stokbonen gaan voor een maximale oogst op een minimum oppervlakte, dat met dank aan het langs een steun omhoog groeien tot ongeveer twee, soms zelfs drie meter hoog. Bij staakbonen een onderscheid tussen ‘gewone boontjes’ en snijbonen. Een klasse apart en een absolute aanrader voor wie de tuin kleurrijk wil invullen of groente- en bloementuin combineert, zijn pronkbonen of zoals Britten ze noemen: runnerbeans. Ze geven een omzeggens even grote oogst als traditionele staakbonen, maar pakken tegelijkertijd uit met opvallende, sierlijke bloei; van wit (Emergo en Boerentenen), over zalmroze (Sunset) tot rood (Streamline) en tweekleurig roze en rood (Painted Lady). Hestia is een buitenbeentje, want blijft compact en kan zelfs in pot of bak groeien. Zaai vanaf mei om te oogsten van augustus tot oktober.
De grote tuinslag
Heel wat groenten en ander lekkers mogen pas na de ijsheiligen onbeschermd de tuin in. Wacht echter niet het laatste moment af om tomaten, paprika’s, aubergines, courgettes, pompoenen, meloenen, … uit te kiezen in het tuincentrum. Alleen zo hebt u de mooiste en sterkste planten. Bereidt hun plantplaats nu ook al voor; spit potgrond of compost in en werk een handvol meststof onder. Verwaarloos niet het plantgoed af en toe water te geven. Om een snelle hergroei te garanderen dompelt u elke pot of kluit, kort voor het planten onder in water tot geen luchtbellen meer opborrelen en giet u ook aan na het planten.
Minipaprika voor grote oogst
Blokpaprika’s houden van een serreklimaat. Minipaprika’s daarentegen nemen vrede met onze Belgische zomer en leveren een veelheid aan vruchten die hun grote soortgenoten met verstomming slaat. Toegegeven het gaat ‘slechts’ over minipaprika’s; vruchten met een doormeter van enkele centimeter. Ze hangen echter zo talrijk aan de plant dat een doorsnee gezin er voldoende kan oogsten om regelmatig een heerlijk zuiderse schotel op tafel te zetten. Vindt plantgoed van deze minipaprika’s op tuindagen en in betere tuincentra. Kies planten die in bloei staan. Ze laten je binnen anderhalve maand al groene vruchten oogsten. Op rode, gele of oranjezwart vruchten is het wachten tot september. Oogsten kan tot aan het invallen van de eerste vorst. Minipaprika’s worden ongeveer 50 cm hoog en moeten even ver van elkaar geplant. Steunen hoeft in regel niet, maar meestal draagt de minipaprika meer vruchten dan ze kan dragen. Teelt u minipaprika in pot, geef dan eerder spaarzaam water. Wacht met een gietbeurt tot de grond eerder droog aanvoelt.