Krulhazelaar, de perfecte Paasboom

/ Magische Tuinen » tuininfo » Krulhazelaar, de perfecte Paasboom
Krulhazelaar, de perfecte Paasboom

Krulhazelaar is een bizarre tuinplant, want gekruld tot en met. Met de paasdagen in het vooruitzicht speelt hij alle troeven uit: compact, voorjaarssymbool én ideaal om decoratie in op te hangen.
Vergis je niet met de krulwilg, het is een forse groeier die gemakkelijk zes en zelfs acht meter hoog kan worden. De krulhazelaar houdt het op een bescheiden twee meter –en dat dan nog na flink wat jaren groeien-. Bovendien gaat de krulhazelaar voor heel mooiere krullen dan de krulwilg doet en veel meer stuifmeelkatjes per tak. Verwacht zelfs wat hazelnoten in het najaar.
Zelf kweken
Hoe lang je een tak van de krulhazelaar maar in water laats taan, wortels krijgt ze niet (krulwilg wel!). Nochtans is de krulhazelaar ooit spontaan gegroeid; Het was een monstertje van de natuur, dat ergens in een haag werd gevonden. Door takjes af te buigen en die in de grond vast te zetten, kan je dus nieuwe planten kweken. Kwekers gaan echter steeds voor enten op onderstam, omdat ze daardoor zeker zijn dat ze de plant de mooiste en beste toekomst kunnen geven.
Gemakkelijke plant
De krulhazelaar is een gemakkelijke plant. Hou haar dus gerust enkele weken in pot als paasdecoratie en geef haar dan een definitieve plek in de tuin. Dat mag zowat overal en op elke tuingrond. Plant je de hazelaar als hij al volop in blad staat, giet dan na het planten flink wat water.
Snoeien
Elk jaar opnieuw mag je flink wat ‘paastakken’ uit de struik snijden, de plant reageert daarop door meer intens te vertakken.
Een onderhoudssnoei in het najaar is ook nuttig. Verwijder daarbij alle niet gekrulde takken en zeker die rechtstreeks uit de grond omhoogschieten. Het zijn wilde scheuten die de gekrulde takken willen wegdrukken. Dun de struik ineens lichtjes uit, kwestie van haar niet te laten uitgroeien tot een dichte massa.
Waar kopen
Krulhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’) is als plant in pot te koop in zowat alle tuin- en plantencentra. Sommige kwekerijen bieden ook planten op een stammetje aan.