< Terug

Tips om zorgeloos uw rozelaars te kopen

Welk zijn de vragen die je moet stellen om zorgeloos uw rozelaars te kopen  …

 

Welk zijn de vragen die je moet stellen om zorgeloos uw rozelaars te kopen ...

Wanneer moet je uw rozelaars in blote wortels kopen ?  
U kunt kiezen om een rozelaar in blote wortel of in pot aan te schaffen. Indien u een rozelaar in blote wortel wenst, onthoud dan het volgende advies: rozenkwekers die de natuurlijke cyclus van de planten volgen, stellen hun rozelaars van blote wortels beschikbaar vanaf half november tot begin maart. Vermijd de rozelaars aan te kopen die u eerder in het seizoen of later worden aangeboden. Waarom? Verschillende methoden worden toegepast, sommigen besproeien hun rozen met ontbladeringsmiddel al vanaf de maand augustus en slaan hun rozen op in koelkasten. Hierdoor kunnen zij de verkoopperiode vervroegen, maar goed herstel en de ontwikkeling van de rozelaar zijn dan bijzaak.
 
Welk zijn de voordelen om uw rozelaars in potten te kopen ?
Er zijn meerdere voordelen bij het aanschaffen van rozelaars die gekweekt zijn in potten. U kunt een goed ontwikkelde rozelaar al in bloei aanschaffen en niet worden misleid door een mooie foto. Een absoluut criterium zal echter worden gerespecteerd: Kies een plant die u gezond en sterk lijkt en aanvaard geen rozelaar gepland in een pot kleiner dan 6l. In de kleine potten zullen de rozen sneller lijden en hun ontwikkeling in uw tuin zal worden aangetast.

Stel de vraag van de onderstam !  
Vraag steeds aan uw specialist de naam van de onderstam waarop de roos werd geënt. In ieder geval kies voor Laxa. Deze wortelstok is geschikt voor alle grondsoorten. De sterkte, de weerstand tegen de ziektes en de levensduur van een rozenstruik zijn veel hoger op Laxa dan op Multiflora, de andere onderstam die vaak wordt voorgesteld. Uiteindelijk zal een rozelaar geënt op Laxa nauwelijks mee-eters produceren. Als uw rozenkweker de onderstam niet kent, verander dan van specialist.

De juiste plant op de juiste plaats  
Vertrouw op de specialist die u vragen stelt over de situatie, het type terrein, hoe u uw rozelaar wil laten ontwikkelen. Hij kan u adviseren zodat de juiste plant op de juiste plaats wordt gekweekt.

Firoses

 

 


< Terug