Tuintips voor  januari

Tuintips voor januari

Dit is nu tijd om na te denken over de inrichtingen van uw perken en borders, uw mogelijke plantencombinaties, het verplaatsen van planten op verschillende plekken. Kortom, om de hele tuin aan een kritische blik te onderwerpen.

Bekijk uw tuin op vorm en stuctuur. Als het buiten niet vriest, kunt u al de grond harken en omspitten, uw paden aanleggen of verleggen, uw tuinhuis opruimen en nieuwe projecten ondernemen. Naarmate het jaar verder voortgaat, mag er meer gesnoeid worden. In deze tijd kunt u fruitbomen, vruchtdragende en laatbloeiende struiken of sommige clematissen terugsnoeien.

Wintertuinen kunnen ook mooie kleuren hebben. Vierbernums en hamelia’s geven een beetje kleur en vooral heerlijke geuren. Skimmia’s en hulst zitten vol heldere bessen. De takken van  kornoelje en wilg zullen in het zonlicht glanzen.

En binnenkort komen op de grond bloemen zoals de fonkelende cyclamen, krokussen, sneeuwklokjes en ook mooie miniatuuririssen. Met de tijd worden de dagen warmer en langzaam maar zeker zal uw tuin ontwaken. Nog eventjes geduld.