Een gezonde tuin zonder pesticiden (Deel 2)

Een gezonde tuin zonder pesticiden (Deel 2)

Vervolg van onze eerste artikel over hoe een gezonde tuin hebben zonder pesticiden. Zo hebben wij gezien dat het nuttig is: uw aanplanting te divisifieren, bodembedekkers te planten, niet systematisch op zoek te gaan naar onkruid, ongewenste vegetatie met de hand uit te trekken, uw bodem proper te maken enkel als het nuttig is en snoeien indien nodig.

Lees de volgende punten (van 7 tot 12) om verder te gaan en volg enkele nuttige recepten voor uw tuin.

7) Elimineer niet systematisch ‘lastige’ insecten
Veel insecten en spinnen storen u misschien, maar ze maken wel deel uit van de biodiversiteit van de omgeving, spelen een rol in het bestuivingsproces en dienen als voedsel voor de vogels. Bovendien steken de meeste spinnen niet, net zomin als tal van insecten, zoals darren, mannelijke bijen, zweefvliegen, kevers, waterjuffers, vlinders, enz.

8) Plaats vallen of hindernissen tegen vliegen en naaktslakken
Tegen naaktslakken kunt u met water gevulde dakgoten of in twee helften geknipte plastic flessen gebruiken. Wat u ook kunt doen, is planken of schillen van citrusvruchten op de grond leggen: naaktslakken kruipen er op en zo kunt u ze dan gemakkelijk verwijderen. Tegen vliegen kunt u dan weer speciale netten gebruiken (fijnmazig om te vermijden dat vogels erin verstrikt raken) die doeltreffend uw wortelen en kolen kunnen beschermen.

9) Stel uw tuin open voor insecteneters
• Mezen, grasmussen, spechten, roodborstjes en tal van andere vogels zijn erg doeltreffende insecteneters. Ze zullen door uw tuin worden aangetrokken indien ze daar een variëteit aan bomen en struiken of, voor sommige, nestkastjes vinden.
• Kikkers, padden, watersalamanders, … verlossen u van wormen, vliegen en kleine naaktslakken in vochtigere zones. Zij  geven de voorkeur aan een natuurlijke vijver en verschuilen zich graag onder een stapel hout of stenen.
• In bepaalde groene wijken met weinig verkeer, kunnen ook egels worden aangetroffen. Zij voeden zich met een aanzienlijke hoeveelheid naakt- en huisjesslakken en verkiezen een onderkomenonder een stapel takken of dode bladeren.
• Ook vleermuizen jagen in de zomer op insecten en soms op spinnen. Ook deze diertjes kunt u een onderkomen bezorgen. Hierover is een speciale brochure verkrijgbaar bij Leefmilieu Brussel – BIM: 02/775 75 75

10) Reken op de insecten die op parasieten jagen
• Lieveheersbeestjes en hun larven zijn verlekkerd op blad- en schildluizen.
• Zweefvliegen zijn grote bestuivers en hun larven houden van bladluizen en andere parasieten. Om ze naar uw tuin te lokken, zijn er verschillende soorten van onderkomens mogelijk, bijvoorbeeld een blok hout met gaten.
• Oorwurmen eten graag larven, insecteneitjes, bladluizen en kleine rode spinnen.

11) Gebruik specifieke planten tegen ongewenste gasten
Sommige planten, die vaak een sterke geur afgeven, houden bepaalde ‘plagen’ op een afstand of, omgekeerd, trekken ze net aan en leiden daarmee hun aandacht af van andere planten. ieronder enkele voorbeelden van zulke ‘nuttige’ aanplantingen.

12) Gebruik ‘huisbereide’ middeltjes op basis van planten
Als de wildgroei van ongewenste parasieten of insecten echt een probleem wordt, zijn er ook bepaalde ‘huisbereide’ middeltjes die u kunt gebruiken: bijvoorbeeld aftreksels van planten (brandnetel, paardenstaart, boerenwormkruid, enz.) die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Enkele recepten Naaktslakken : dompel 500 gram verse rabarberbladeren in 5 liter kokend water onder. Breng het geheel opnieuw aan de kook en doof het vuur. Laat alles minstens 24 uur lang weken en verstuif de onverdunde vloeistof.Bladluizen : laat 1 kg brandnetels 3 dagen lang in 10 liter regenwater weken. Verdun de verkregen gier met 10 liter regenwater en verstuif of giet het mengsel vervolgens over uw door bladluizen aangetaste planten.Ongedierte en paddenstoelen (oïdium, valse meeldouw, honingzwam): laat 300 gram verse boerenwormkruidbladeren 5 à 6 dagen lang in 10 liter regenwater weken. Filter de verkregen gier en verdun deze in 2 liter water. Verstuif dit over uw planten. Een ander recept: laat 24 uur lang 100 gram paardenstaart in 3 liter water weken. Laat het aftreksel 20 minuten lang koken. Laat het vervolgens afkoelen en verstuif het over uw  planten.
Tekst en tuintips van Leefmilieu Brussel