< Terug

Keuze van vaste planten in uw borders.

Welk is de keuze van vaste planten in uw borders ? In verschillende ruimtes die ...

 

In de verschillende ruimten die met heesters gecreëerd zijn, kunnen vaste planten effectief aan de beplanting toegevoegd worden. Ook in de vrije natuur bestaat veelal een dergelijk verband tussen struiken en andere planten. Veel hiervan kan in de tuin nagebootst worden. Wil men een dergelijk natuurlijke situatie dicht benaderen, dan zal men planten kiezen die ook in de vrije natuur voorkomen en die niet of slechts weinig door het kweken beïnvloed zijn. Wilde planten dus. Dit soort planten verdraagt zelf een bedekte bodem (met bodembedekkers) en vraagt weinig verzorging. Planten met een hoge sierwaarde moeten natuurlijk voor de tuin de voorkeur krijgen en zo bij uw heesters toegepast worden. Naast veel aantrekkelijke bloeiende vaste planten behoren ook hiertoe talrijke bolgewassen, varens en grassen.

Veel meer vaste planten zijn kleurige, zeer geperfectioneerde cultivar planten (kweekvormen). Ze zijn geschikt voor bontgekleurde vaste planten borders, groepen en perken bij een terras. Maar rook voor randen, rotstuintjes en droge muren (zoals Aubrieta). Ze houden van een losse grond, die van tijd tot tijd bewerkt worden. Direct na de bloei moeten de bloemstengels afgesnoeid worden om te voorkomen dat zaad gevormd wordt en zo hun kwaliteit behouden. Om de twee jaar moeten deze planten gedeeld en verplant worden. In het algemeen hebben deze vaste planten wel veel verzorging en aandacht nodig. De kwaliteit van deze cultivars zijn grondig beproefd, alvorens zij in de kwekerijen te koop zijn.

Een gemeenschappelijk kenmerk van alle vaste planten is, dat ze tot de meerjarige, kruidachtige planten behoren. Hun bovengrondse delen sterven meestal jaarlijks af en uit de wortelstok komen in het voorjaar weer nieuwe scheuten tot ontwikkeling, soms ook al in de herfst. In dit geval overwinteren ze met deze groene delen. Zoals veel rotsplanten die zich op deze manier gedragen.

Vaste planten kunnen op een bepaalde wijze aangevuld door rijk en soms lang bloeiende eenjarige zomerbloemen, tweejarige bloeiende planten en bol- en knolgewassen, die echter ieder jaar opnieuw gezaaid of geplant moeten worden. Dit neemt tijd in beslag. Voor perken, kuipen of bakken zijn deze planten echter onmisbaar.

Auteur: 
Magische Tuinen

< Terug