Winterbloeiende heesters

Winterbloeiende heesters

Een bijzondere vermelding verdienen heesters, die midden in de winter buiten bloeien. Zelfs wanneer ze omgeven zijn door sneeuw en ijs. Om hun bloemen in de koude natuur te kunnen ontvouwen, moeten ze nu veel zon krijgen. Daarom hebben ze een standplaats nodig die op het noorden beschut is. Vaak worden ze geplaatst bij de voordeur of voor een raam van de woonkamer. De beste tijd om deze heesters te planten is het voorjaar.

Enkele voorbeelden:

Winterheide
Geheel niet onder de indruk van de vorst bloeit de winterheide Erica herbacea met rode, roze of witte bloemen tussen december en maart. De slechts 15-25 cm hoge struikjes zijn goede bodembedekkers op een plaats in de zon of halfschaduw. Ze houden van niet te zware doorlatende grond maar wel van kalk. Oude, te hoge planten kunnen voor het uitlopen met een derde worden uitgesnoeid.

Toverhazelaars
Tot de aantrekkelijke winterbloeiers behoren de toverhazelaars Hamamelis met hun eigenaardige bloemen waarvan de draadachtige bloemblaadjes ver uit de kelk steken. De uiteindelijk 3-4 cm hoge heesters houden van een middelzware, diep bewerkte vochtige grond en ontwaken al in januari/februari. Eerst komt de Hamamelis japonica met goudgele, citroengele of felrode bloemen. Hamamelis mollis begint iets later met wat bredere bloemen in diepgele of oranjerood met een fijne geur. Hamamelis Pallida heeft grote, groen-gele bloemen.

Sneeuwbal
Uit het geslacht sneeuwbal kennen we de geurende winterbloeiers: Zoals de Vibernum bodnantense ‘dawn’ met dieproze knoppen en lichtroze bloemen uit trosjes en de Viburnum farreri ‘fragrans’ heeft lichtroze buisvormige bloemen. De eerste bloemen aan deze meer dan 2 m hoge struiken zijn reeds laat in de herfst te verwachten. Vorst stagneert de bloei. Lichte halfschaduw wordt verdragen.

Sierkers
Ook een sierkers Prunus subhirtella ‘autumnalis’ heeft de onaangename tijd van het jaar voor de bloei. De halfgevulde witte bloemen verschijnen bij vorstvrij weer van november tot april op het naakte hout. De 3-5 cm hoge heester houdt van de zon, een goede kalkhoudende grond en een solitaire standplaats.

Winterjasmijn
De winterjasmijn Jasminum nudiflorum is met zijn overhangende loten als hang- en klimplant geschikt. Hij bloeit tot maart met primula gelijkende gele bloemen op het naakte hout. Belangrijk is een zonnige, beschutte standplaats tegen een zuidmuur. Men kan hem ook tussen hoge, bladverliezende heesters zetten die hem steun geven.