< Terug

April in de moestuin

Zet je spade scherp en sorteer zaadzakjes en plantgoed. De moestuin wil gestart !

 

Zet je spade scherp en sorteer zaadzakjes en plantgoed. De moestuin wil gestart !

Een prima start
Geef moestuinbedden hun portie organische meststof en leg de tuinbedden klaar. 50 gr poeder- of korrelvormige meststof per vierkante meter helpt zowat alle planten vooruit. Voor koolgewassen en aardappelen mag het wat meer zijn, voor sla en andere bladgroenten wat minder. Een perceeltje waar je lange, rechte wortelgewassen wil groeien bemest je beter niet.

Haal de tijd in
Maak tuinbonen en erwten die je binnenshuis of in de serre voorzaaide, gewoon aan het tuinleven. Zet ze overdag buiten haal ze ’s nachts binnen. Na enkele dagen acclimatisatie plant je ze in de tuin. Laat ze zich eerst nog even volzuigen met water. Turf- en papierpotjes mogen mee de grond in. Haal andere planten uit de potjes door ze omgekeerd vast te houden en een tik op de bodem te geven.
Geef nog wat extra water zodat de aarde goed aansluit rond en boven de plantkluitjes.

Zuiderse kruiden in de zon
Plant zuiderse kruiden als tijm, salie, rozemarijn en lavendel in het meest zonnige hoekje van de tuin. Ze houden allemaal van wat extra kalk in de bodem en een prima drainage. Tuinier je op eerder zware grond, werk dan een flinke schep zand of dolomiet onder.

Altijd vers en proper
Zaai pluk- en snijgroenten als snijsla, rode krulsla,  rucola, mizuna en rode biet in kleine hoeveelheden met een tussentijd van veertien dagen. Zo heb je steeds lekker jonge slamix plukklaar. Zaai dichter dan op de pakjes vermeld. Met rijtjes op amper 10 cm van elkaar, kunnen de planten niet anders dan mooi rechtop groeien en is plukken of knippen eens zo gemakkelijk.

Volop zaaiplezier
Zaai nu dille, mizuna, postelein, radijs, rucola, meiknolletjes, snijsla, snijspinazie, raapsteeltjes, late peultjes, rode biet, stengelui, tuinwortelen en pastinaak.
Kweek binnenshuis of in serre bonen, suikermaïs, courgette en pompoen in potjes. Paprika en tomaten kunnen ook, maar koop je het einde van de maand beter als plantgoed, kwestie van een mooie collectie aan soorten (en dus smaken, kleuren en formaten) te kunnen planten.

Een zak primeuraardappelen
Keer een potgrondzak binnenste buiten zodat zijn zwarte binnenkant buitenkant wordt. Rol de zak naar beneden tot ongeveer halve hoogte. Vul met enkele schoppen potgrond. Leg er een drietal pootaardappelen in en vul met nog eens 10 cm grond. Zet de zak op een zonnige plek. De zwarte folie vangt de warmte op en stimuleert een snelle groei van de aardappels. Geef eens per week water. Zodra het loof 15 cm hoog is, vul je aan met nog eens 10 cm grond en dat nog twee opeenvolgende keren. Zestig dagen na het planten snij je de zak open oogst je primeuraardappelen.

 

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug