Voorbeelden van voorjaarsbloeiers

Voorjaarsbloeiers

Of er nu zon is of sneeuw, in maart-april is de bloei niet meer tegen te houden. Sneeuwklokjes staan te dringen om het naderende voorjaar in te luiden.

De soort ”Galanthus nivalis” breidt zich gewillig uit. Een dubbele gevuldbloemige cultivar is ”Hortensis”. De goudgele bloempjes van de winterakoniet ”Eranthis heymalis” vormen eveneens een mooi contrast met de witte klokjes.De soort ”Eranthis cilicica” bloeit iets later met donkergele bloemen.

Op beschutte plaatsen in de rotstuin in humusrijke grond en op de voorgrond van heesters bloeien verschillende sterhyacinthen, blauwe druifjes, paarsroze wolbollen en viooltjes, blauwwitte sneeuwroemen, vroegbloeiende anemonen, grootbloemige tulpen, gele mini-narcissen of gele dwergirissen en het bonte leger van botanische krokussen, die pas in groten getallen en in verschillende kleuren effectief zijn.

Tot de betoverende, vroegbloeiende bosplanten behoort het leverbloempje met zijn paarsblauwe bloempjes. Enigszins in de schaduw van heesters op een vochtige, humusrijke bodem verschijnt het lenteklokje met groene punten. Het sierlijke, donkerpaarse maarts viooltje ”Viola odorata” voelt zich als onderbeplanting van heesters bijzonder op zijn plaats.

Voorjaarsbloeiers zijn zeer sterk, vermeerderen zich gemakkelijk uit zaad of door broedbolletjes en kunnen jarenlang op dezelfde plaats blijven staan. Onmiddellijk na de bloei strooit men compost of enige organische mest tussen de planten.