April in de moestuin

April in de moestuin

April is een heerlijke moestuinmaand. De bedjes raken mooi gevuld en het verse groen laat ongeduldig uitkijken naar het eerste oogsten.

Plant de lekkerste aardappelen !
De lekkerste aardappelen zijn vaak slechts met mondjesmaat en aan dure prijzen te koop in warenhuizen en groentenspeciaalzaken. Oogstvers smaken ze touwens nog heel wat lekkerder dan gekocht in de winkel. Vandaar dat Magische Tuinen u aanbeveelt net deze lekkerste rassen te planten. Soorten die we graag naar voor schuiven zijn de culinaire hoogvliegers Corne de gatte of geitenhoorn en Ratte, de heerlijke en zelfs op de tong smeltende Gourmandine en vanzelfsprekend ook de Vitelotte noire of zwarte truffelaardappel met paarse schil en vruchtvlees.
Geef de poortaardappelen twee weken lang de kans om in vol licht en bij koele temperatuur mooi gedrongen scheuten te vormen. Plant ze dan op een afstand van 40 cm in de rij en 60 cm tussen twee rijen, ongeveer 10 cm diep. Eens het loof boven de grond, dekt u de aardappelen opnieuw af met aarde. Doe dat later nog eens. Als het aardappelloof in bloei komt kan u een eerste struik oogsten. Hoe langer u wacht, hoe talrijker en dikker de aardepallen echter zullen zijn. Eens het loof afgestorven rooit u alle aardappelen.

Uitzonderlijk mooi en lekker
Wilt u deze zomer uipakken met uitzonderlijke groente, zaai dan nu al ananaskers en apserge-erwt voor in de serre of in potjes die u heerlijk warm houdt op de vensterbank. Wilt u vroeg bonen oogsten, zaai ook hen dan al voor. Leg telken drie zaden per potje. Bij het uitplanten knipt u de twee zwakste genadeloos weg, om de sterkste plant alle kans op een gezonde groei en rijke oogst te geven. Steeds plukverse sla. Zaai met een interval van telkens twee tot drie weken kleine veldjes of korte rijtjes sla in soorten. Maak het u gemakkelijk en zaai een kant en klare snijgroenten- of slamix. Stelt u liever telkens zelf een eigen slamengsel samen zaai dan aparte rijtjes snijlsla, mizuna, rucola maar ook raapsteeltjes, snijspinazie, snijbiet en peterselie die zich perfect laten mengen in ene slaschotel. Ongeveer acht weken na het zaaien kan u de eerste slaschotel op tafel zetten.

Wortelen vragen tijd
Tuinwortels hebben namelijk een relatief lange groeiperiode nodig. Dat blijkt al bij het kiemen. Vooraleer de eerste kiemplantjes zichtbaar zijn, zijn we wellicht al drie weken verder. Leg daarom om de 20 cm een radijszaadje mee in de zaaigleuf, zodat u weet waar de tuinwortelen te verwachten.
Insectengaas over het perceeltje houdt de wortelvlieg verwijderd van de tuinwortels. Hun maden zijn verantwoordelijk voor de onsmakelijke gangen in overigens erg lekkere tuinwortelen.