Bomen planten

Bomen planten

De periode tussen half november en begin maart is verreweg de beste planttijd voor bomen met naakte wortels. Bomen verlangen een boompaal. Die paal verhindert dat de wind vrij spel krijgt en de boom over en weer beweegt, waardoor de jonge wortels afknakken. Zonder boompaal heeft een pas geplante boom niet veel kans. Na een jaar of vier kun je de boompaal verwijderen.

In 10 stappen
1. Plant de bomen, bij vorstvrij weer, zo snel mogelijk ter plaat¬se. Koop een plantpaal met een lengte van 1,5 m.
2. Kuil bomen op naakte wortel die niet onmiddellijk kunnen geplant worden in, zodat de wortels met grond bedekt zijn.
3. Graaf een ruim plantgat. Een spadensteek dieper dan de langste wortels en tweemaal zo breed als het wortelpakket. Steek de bodem van het platgat met de spade los.
4. Klop de plantpaal met een houten hamer in de bodem vast, een tiental cm ten westen van het centrum van de kuil. De boompaal hoeft niet meer dan 1 m boven de grond uit te steken. De boompaal moet niet de stam steunen zoals wel eens wordt gedacht. Hij moet ervoor zorgen dat de wortelkluit niet kan bewegen.
5. Vraag aan een helper de boom op de juiste hoogte in het plantgat te houden. De boom komt even diep te staan als in de kwekerij, of maximaal 5 cm lager. Hoe diep de boom in de kwekerij stond, merk je aan de verkleu¬ring onder aan de stam.
6. Breng de aarde opnieuw in het plantgat. De grond moet goed tegen de wortels aansluiten. Druk de grond zachtjes aan.
7. Bind de stam juist onder de top van de plantpaal met een lus van boomband aan de paal. Sla de boomband met een spijker in de plantpaal zodat hij niet kan verschuiven.
8. Leg aan de voet van de boom, maar niet tegen de stam, een mulchlaag van verteerde stalmest, stro, blad of compost en leg de mulchlaag vast met een dun laagje aarde.
9. Geef water bij erg droog weer. Meestal zal het in het najaar voldoende regenen of geregend hebben. In de lente is geregeld water geven absoluut noodzakelijk.
10. Snoei bij bomen op naakte wortel de kroon in. Hou daarbij rekening met de gewenste vorm en met het aantal ongedeerde wortels dat de boom bezit. Verwijder alle takken op de stam.

Ivo Pauwels