Er is leven na de dood

Er is leven na de dood

Een uitgebloeide border nu al opruimen. Niet doen. Ontdek de schoonheid en bijzonderheid van dode planten.

Afterlife
Bloeiende planten die de ganse zomer het beste van zichzelf hebben gegeven, staan er nu verweesd bij. Ze torsen dode bloemhoofden en een grote verscheidenheid aan zaaddozen. Britten hebben voor dit stadium van gepasseerd plantenleven een mooi woord: Afterlife. Het klinkt zondemeer mooier dan ‘dood’ en laat verstaan dat er nog iets moois is.

1001 Vormen
Als tuinliefhebber heeft u een zwak voor plantenschoonheid en weet u die vormenrijkdom in de border zeker op prijs te stellen. Mogelijk koos u de planten zelfs al in functie van dit herfstbeeld: schermen van sedumsoorten, stekelkopjes en heksenhoeden van Echinacea en kaardenbol, kaarsen van veronicastrums of pluimen van siergrassen. U weet ze op prijs te stellen.

Puur vogelvoer
Voor heel wat tuinvogels zijn de zaaddozen, -hauwtjes en -peulen pakketjes vol met lekker eten op een moment dat ze elders in de tuin en natuur steeds minder voedsel vinden. Vogels die u mag verwachten zijn distelvinken, sijsjes, roodborstjes, kneu en winterkoninkjes. Bekijk ze van achter het glas en bemerkt welke acrobatie en kunstgreepjes ze uithalen om aan het lekkers te komen.

Opruimen is voor later
Voor de gezondheid van de border is het laten staan van al dit dood materiaal een meenemer. Het beschermt de grond namelijk tegen ongenadig neergutsende regen -want voorkomt dat de grond dichtslibt- en houdt de ergste vrieskou weg van de groeipunten en wortels -want is een isoleren deken.
Groeien er sneeuwklokjes, krokusjes of ander vroege bolgewasjes in de border, dan kan je niet anders dan al einde januari er toch de schaar in te zetten. Zij zotten namelijk klaar en laten zich niet tegenhouden om bloemen boven de grond te steken. Geen voorjaarsbollen? Wacht dan nog een maandje langer, tot einde februari vooraleer aan de grote borderopkuis te beginnen.