Welke haag kies je ?

Welke haag kies je ?

Als de grond niet bevroren is, is december een goede plant¬maand. Nieuwe hagen kunnen beter vòòr dan na de winter geplant. Het is belangrijk een goede keuze te maken.

Hulsthagen zijn magnifiek maar erg duur. Taxus is wat minder prijzig en exclusief maar evenals hulst prachtig wintergroen. Taxus is echter een trage groeier en het duurt dus wel een tijdje vooraleer een taxushaag de volstrekte privacy geeft waarvoor je ze gekocht hebt. Buxus is de derde wintergroene haag. Een imposante haag van buxus kàn, maar dan moet je wel geduld oefenen. De randpalm of buxus blijft het meest geschikt voor lage boordjes. De beste bladverliezende hagen zijn van haagbeuk, beuk en Spaanse aak of veldesdoorn.

Haagbeuk is uitermate geschikt voor zware, natte gronden. Beuk houdt van licht kalkrijke grond die niet te droog wordt, maar zeker niet drassig mag zijn. Spaanse aak groeit overal. Hij trot¬seert kalk en vormt op schaduwrijke plekken nog een prima haag. Beuk houdt zijn verschrompeld blad in de winter vast. Als u echter doorkijk naar het landschap verlangt, is het beter haagbeuk en Spaanse aak te nemen. Daar is het blad nu al lang uitgewaaid. Wanneer je de haagplanten niet onmiddel¬lijk kunt planten, kuil ze dan in.

Ivo Pauwels