Dahlia’s in uw tuin

Dahlia’s in uw tuin

De kleuren- en vormenrijkdom van de bloemen hebben deze mooie Mexicaanse planten tot een geliefde tuin- en snijbloem gemaakt. Al onze dahlia’s (hybriden) stammen van één soort ”Dahlia variabilis” af. Daar men ze enorm snel verwisselt, zijn er meer dan twaalf klassen met duidelijke verschillen en meer dan 5000 cultivars !

Bloeitijd
Veelvuldig toegepast worden de lage tot middelhoge dahlia’s, waarvan de bloemen boven het blad uitsteken. Ze bloeien van juli tot oktober. Stekken zijn minder gevoelig voor schadelijke insecten in de grond dan knollen. Soorten Cactusdahlia’s, die middelgrote, elegante, los gevulde bloemen met spitse en opgerolde bloemblaadjes, staan op de voorgrond bij de kwekers. Gevolgd door de semi-cactusdahlia’s met iets bredere bloembladen. Geliefd zijn ook de decoratieve dahlia’s, waarvan de bloemen met de brede bloembladen dicht gevuld zijn. Aantrekkelijke liefhebbersplanten zijn halskraag-, ball- en pompondahlia’s. Voor massabeplanting van perken, kleine hoekjes en bakken zijn de 30-40 cm hoge gevulde chrysantbloemige dahlia’s of miniatuurdahlia’s geschikt. De laatstgenoemde dahlia’s voor massabeplantingen kunnen al vanaf maart uit zaad gekweekt worden. En zo tegen eind mei kan men al bloeiende zaailingen kopen.

Tuingrond en standplaats
Een middelzware, doorlatende en enigszins vochtige tuingrond is goed. Dit op een warme, zonnige en luchtige standplaats garandeert een goed gedijen van dahlia’s. Jaarlijks van plaats verwisselen of van aarde vervangen is ook goed. Voor het planten moet je de grond goed bewerken. Daarbij 50 g beendermeel en 40 g patentkali per m² strooien. De bovenlaag moet je ook met organische mest of compostaarde verbeteren, waardoor het aanslaan wordt begunstigd. Een gunstig planttijdstip voor knollen, is half mei. Voor voorgekweekte knollen, zaailingen en stekken is de beste planttijd eind mei, na de Ijsheiligen.

Plantdiepte
Knollen komen met hun wortelkluiten een handbreed diep onder het oppervlak.Middelhoge en hoge dahlia’s hebben zeker een stok nodig, die men op voorhand in de grond slaat.

Plantafstand
Voor hoge dahlia’s: een afstand van 60-80cm. Voor groependahlia’s: een afstand van 40-50 cm. Voor mignon- en chrysantbloemige dahlia’s: een afstand van 30-35 cm en voor miniatuurdahlia’s: een afstand van 20-25 cm.