< Terug

Dropplant, smaakmaker bij het terras

Dropplant verdient een bijzondere plek aan de rand van je terras of in een pot dicht bij de keukendeur; Het is namelijk een uitbundige bloeier, ene heuse vlinder- en honingbijlokker en bovendien een smakelijke plant ...

 

Dropplant verdient een bijzondere plek aan de rand van je terras of in een pot dicht bij de keukendeur; Het is namelijk een uitbundige bloeier, ene heuse vlinder- en honingbijlokker en bovendien een smakelijke plant.

Liever steriel
Start met een plantje uit het tuincentrum. Je hoeft het maar één keer te kopen. Het is namelijk een vaste plant. Kies resoluut voor de Agastache ‘Blue Fortune’. Het is een steriele soort. Ze vormt geen zaden en blijft dus energie stoppen in het mooi en gezond groeien en zal dus niet overal in de tuin nieuwe plantjes tevoorschijn laten komen.

Ideale start
Een dropplant blijft jarenlang op dezelfde plek staan. Zorg dus voor een ideale plantplek en verwen met een soeplepel organische meststof in het plantgat. Is de grond in je tuin niet goed waterdoorlatend? Meng een flinke portie zand door de grond. Plant eventueel op een licht heuveltje. s’ Winters wil dropplant zijn wortels niet in het water hebben. Plant je in pot of bak, gebruik dan nieuwe potgrond.

Mooi én lekker !
In volle zomer groeit het ongeveer 80 cm hoog en pakt het uit met mooi gevulde blauwe bloemaren. De bloempjes zijn eetbaar, maar de bladeren meer favoriet. Zolang er nog geen bloemen zijn hebben ze een heerlijke anijssmaak. Heb je meer dropplanten, oogst dan zeker ook eens jonge stengels; Je kunt ze serveren net als wilde asperge.

Verwacht geen drop
Van dropplant maak je geen drop! Dat doe je van de wortels van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra). Met die plant moet je echter geduld hebben. Pas na drie jaar zijn de wortels dik genoeg om te oogsten! Kweek ze in pot, want echt winterhard is de plant niet.

 

 

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist met een passie voor planten en tuinbezoeken


< Terug