Bijen en ander tuinleven hebben weinig aan alleen maar gras in een gazon. Ze vinden er geen eten, geen beschutting, eventuele alleen een occasionele landingsplaats om even uit te rusten. Leuk het dus op met madeliefjes, ereprijs en nog meer kleurbrengers.
Spontaan meer kleur
Het niet meer mogen gebruiken van onkruiddodende herbiciden in gras zal zondermeer zorgen voor meer kleur in je gazon. Heb dus geduld en laat de kruiden zelf meer terrein winnen. Stimuleer het proces door minder of zelfs niet meer te bemesten. Meststof stimuleert grasgroei en maakt het kruiden moeilijk er zich tussen in te nestelen.
Zaai kleur
Strooi niet zomaar een kleurig zadenmengsel uit over je gazon. De meeste bijen- en vlindermengsels groeien heel wat hoger dan je je gazon wilt hebben. Koop online of in eco-tuinshops zaden kopen van madeliefjes tot gewone ereprijs (Veronica chamaedrys)
Gemakkelijke en bijvriendelijke gazonkruiden
• Gewone ereprijs (Veronica chamaedrys). Zachtblauwe, laag tegen de grond gedrukte bloemetjes van mei tot juni.
• Madeliefje (Bellis perennis). Witte lintbloemen rond een geel hartje, ongeveer 10 cm hoog. De bladrozet drukt zich plat tegen de grond. Bloeit van voor- tot najaar.
• Paardenbloem (Taraxacum officinale). Busseltje dicht tegen elkaar geplaatste lintbloemen. In gazon zelden hoger dan 15 cm. Bladrozet dicht tegen de grond gedrukt.
• Tijm (Thymus). Wilde tijm die zich laag tegen de grond drukt. Kleine lila tot lila roze bloempjes. Aangenaam geurend bij betreden en maaien.
• Witte klaver (Trifolium repens). Witte soms roze aangelopen, bolle bloemkopjes die als sneeuw op het gras liggen. Bloeit van mei tot de herfst.
Alleen maar klaver
In de zaadmengsels ‘TurfClover’ of ‘MicroClover’ zijn kleinbladige klaversoorten gemengd. Ze vallen daarmee niet echt op tussen het gras. Tenzij het enkele weken droog is. Klaver blijft groen. Meenemer van klaver in het gazon, nog meer dan het aanbieden van voedsel aan bijen en andere bestuivers is dat klaver stikstof uit de lucht opneemt en afgeeft af aan de graswortels.
Een bloembollengazon
Bloembollen planten in je gazon, kan natuurlijk ook. Krokussen en sterhyacinten doen het bijzonder goed en zijn voldoende vroeg. Einde maart kan je hun loof al mee afmaaien. Mag je gras wat langer groeien plant dan ook kievitseitjes of hyacinten.
Een boek vol tips !
Wil je een kleurige, bijvriendelijke tuin en buurt, lees dan zeker ook de tips die Marc Verachtert en twee bijenexperten verzamelden in “Zakboek voor de bijentuin”. Zakboek voor de bijentuin (176 pag.) is uitgegeven door Lannoo en vanaf midden mei 2019 te koop in de boekhandel. Prijs 18,99 euro.