Je kruidentuin, gezellig voor bijen en ook beter !

Je kruidentuin, gezellig voor bijen en ook beter !

Een kruidenbak of -tuin plant je voor jezelf. Maak en verzorg hem echter extra bijvriendelijk, met kruiden die in bloei komen. Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit en de toekomst van de bijen, maar ook voor jou. Je krijgt er een veelheid aan smaken en eetbare bloemen bij.

Een complete kruidencollectie
In één bak of kruidentuin van een halve meter groot kan je zowat alle kruiden combineren die je maar hebben wil om lekkere gerechten te kruiden. Plant vaste kruiden -kruiden die je maar één keer moet planten en steeds opnieuw kunt oogsten- met snelle tussendoortjes -kruidenpotjes die je in een warenhuis of groentenspeciaalzaak koopt en die na een keer knippen niet helemaal leeg zijn en kruiden die je alleen in de zomer zaait.

Twee keer dezelfde kruiden
Heb je ruimte voor twee bakken of bedjes, ga dan voor een wisselsysteem. Gebruik eentje als knip- en snijtuin, terwijl in de andere de kruiden kunnen recupereren en zelfs bloeien. Het levert vaak kleurige, smakelijke bloemen op.

B(l)oeinde kruiden, lekker voor jezelf en nuttig voor bijen
Tijm: Van gewone tijm tot citroentijm. Op het einde van de stengels komen kleine trosjes roze bloemen. Gebruik takjes, blaadjes en bloemen.
Salie: Gewone salie (Salvia officinalis) is best en bloeit in de zomer mooi paars. Bontbladige soorten hebben minder smaak. Gebruik voornamelijk bladeren, maar ook de bloemen.
Rozemarijn: Bloeide dit jaar al in februari met zachtblauwe bloempjes, maar heeft zijn hoofdbloei bij het begin van de zomer. Gebruik vnl. takjes en blaadjes, maar ook de bloemen.
Bieslook: Groeit elk jaar en na elk afknippen steeds opnieuw pittige pijpjes en krijgt in de zomer bloemkopjes. Gebruik zowel pijpjes als bloemen.
Bernagie of komkommerkruid: Zaait zichzelf altijd wel ergens opnieuw uit. Geeft de ganse zomer door blauwe (soms witte) bloemen. Gebruik bloemen en gesnipperde bladeren.

Een boek vol tips !
Wil je een kleurige, bijvriendelijke tuin en buurt, lees dan zeker ook de tips die Marc Verachtert en twee bijenexperten verzamelden in “Zakboek voor de bijentuin”. Zakboek voor de bijentuin (176 pag.) is uitgegeven door Lannoo en vanaf midden mei 2019 te koop in de boekhandel. Prijs 18,99 euro.