< Terug

Madeliefjes, ideale bakvullers

Maak kennis met de grote kleurenkeuze van pot-madeliefjes. Voor elk terras en balkon is er een passende kleur. Ze gaan voor volume, want hebben meestal dubbele en dus flink gevulde, zelfs indrukwekkende bloemhoofdjes ...

 

Maak kennis met de grote kleurenkeuze van pot-madeliefjes. Voor elk terras en balkon is er een passende kleur. Ze gaan voor volume, want hebben meestal dubbele en dus flink gevulde, zelfs indrukwekkende bloemhoofdjes !

Puur lentegevoel
De madeliefjes waarmee je kleur brengt op terras en balkon, zijn regelrechte neefjes van het gewone tuinmadeliefje. Kwekers selecteerden ze jarenlang op kleur, bloemvorm en natuurlijk ook het geschikt zijn om een heel voorjaar lang kleur te brengen in pot of bak. Zie je ze liever in volle grond, ook dat kan.

Ideale potmaat
De kweekvormen groeien meestal zo’n 15 tot 20 cm hoog en bloeien op hun rijkst tussen maart en april.

Goed gezelschap
Omdat madeliefjes hun bladeren dicht tegen de grond houden, kan je ze gemakkelijk en mooi combineren met heel wat bolplanten. Wil je het stijlvol, ga dan voor een combinatie met tulpjen en narcissen. In combinatie met kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) krijg je een speels effect, zo weggeknipt uit een bloemenweide.

Tweejarige planten
De planten werden al voor de winter gezaaid, mogelijk zelfs al op het einde van de vorige zomer. Het zijn tweejarige planten. Ze overhouden na de bloei lukt dus niet! Wil je ze zaaien, doe dat dan in juli - augustus en zet ze vanaf september in aparte kweekpotjes.

Toch een voorkeur
Madeliefjes zijn sterke planten. Toch willen ze liefst een zonnig plekje. Als het niet anders kan, mogen ze ook in halfschaduw. In tegenstelling tot bolplantjes, moeten madeliefjes voeding en vocht uit de grond opnemen om krachtig te bloeien. Vul je bloembak dus met een goede potgrond en geef op tijd en stond water.

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist met een passie voor planten en tuinbezoeken


< Terug