< Terug

Meiklokjes

 Meiklokjes maken het verschil, want gaan voor charme en een heerlijk zachte voorjaarsgeur. Koop ze niet als snijbloempjes, maar als groeiend plantje en heb ze voor altijd !

 

Meiklokjes maken het verschil, want gaan voor charme en een heerlijk zachte voorjaarsgeur. Koop ze niet als snijbloempjes, maar als groeiend plantje en heb ze voor altijd !

Meiklokjes zijn trotser dan sneeuwklokjes, want hebben meer bloempjes per stengel en gaan voor heerlijke lentegeur. Ten opzichte van lenteklokjes hebben ze dan weer net hun meer lieflijk formaat, want slechts half zo groot. Meiklokjes houden het op een bescheiden 20 cm. Ze drukken zich daarbij knus tegen elkaar aan en geven zo op een minimumoppervlakte toch veel bloempjes.

Altijd plantseizoen
Bloeiende plantjes in pot laten zich gemakkelijk in pot, bak of tuin planten. Start je liever met hun wortelstokjes, wacht dan tot september – oktober. Stop steeds enkele wortelstokken, vaklui spreken wel eens van plantneusjes, bij elkaar in de grond en hou ze ongeveer 15 cm van elk volgende groepje. Plant ze zo snel mogelijk na aankoop. Ze mogen niet uitdrogen!

Nooit zonder water
Van nature uit zijn meiklokjes schaduwplanten. Hun tweede naam is trouwens lelietjes-der-dalen. Hoor tegelijk dat ze graag wat vochtig staan. Regelmatig gieten van potten en bakken is dus de boodschap. Merk je dat hun bloei minder wordt, geef dan dadelijk na de bloei wat ‘bollenmest’, zodat de wortels zich aansterken.

Prima bodembedekkers
Voelen meiklokjes zich thuis dan heb je er absoluut geen omkijken naar. Tenzij om ze in te perken. Meiklokjes zijn namelijk sterke groeiers die met hun wortelstokken steeds meer terrein willen innemen en daarbij zelfs wel eens andere vaste planten (en zeker ook onkruiden) verdringen. Het maakt hen tot perfecte bodembedekkers onder en tussen struiken, zelfs onder een solitair in een grotere bak.

Buitenbeentjes
Naast de gewone witte sneeuwklokjes (Convallaria majalis) bestaan ook een zachtroze bloeiende cultivar, planten met halfdubbele bloemen, dubbele bloemen, extra grote bloemen en planten waarvan de bladeren gele vlekken, strepen of randen hebben. Het gewone meiklokje blijft echter de absolute topper en het meisymbool bij uitstek!

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug