Mooi en duurzaam meubilair

Mooi en duurzaam meubilair

We genieten graag van de zon, nodigen graag vrienden uit voor een etentje in de open lucht, sporen de kinderen aan om in de tuin te spelen, enz. Hiervoor hebben we tuinmeubilair nodig zoals tafels, stoelen, zetels, schommels, omheiningen en verschillende soorten verlichting. De meeste warenhuizen bieden een uitgebreide waaier van dergelijk (soms duur) meubilair aan. Hout valt hier te verkiezen boven plastic, omdat het mooi en duurzaam materiaal is…maar het vergt wel een regelmatig onderhoud.

1) Plant een haag als alternatief voor een omheining
Als alternatief voor een omheining in beton of hout kunt u een haag planten. De takken van een dicht bebladerde haag onttrekken een tuin heel goed aan het zicht, laten zonlicht door en bieden beschutting tegen de wind. Loofhout is beter geschikt dan coniferen, die de dieren minder eten te bieden hebben en de grond zuurder maken.

2) Geef de voorkeur aan hout
Hout en plastic zijn de twee meest gangbare materialen voor de vervaardiging van tuinmeubilair. Hout biedt echter meer voordelen: zijn productie vergt geen aardoliederivaten en het is duurzamer.

3) Kies voor lokale en sterke houtsoorten
De tamme kastanje, de lork en de eik zijn boomsoorten waarvan het hout uitermate geschikt is voor de aanleg van terrassen en de vervaardiging van tuinmeubilair. Door voor lokale materialen te kiezen, vermijdt u niet alleen het vervuilende en erg energieintensieve transport maar zorgt u ook mee voor de creatie en het behoud van lokale tewerkstelling.

4) Geef de voorkeur aan houten meubelen voorzien van het ‘milieukwaliteitslabel’ FSC
De FSC-certificering garandeert dat het bos waarvan het gebruikte hout afkomstig is, op een duurzame manier wordt beheerd. In de praktijk garandeert het op het hout zichtbare label de controle van de verwerkingsketen, van het bos tot het eindproduct, en dat waar ook ter wereld. Maar ook hier is het beter om geen exotische houtsoorten te kiezen waarvoor een duur en vervuilend transport nodig is. Tal van exotische soorten zijn weliswaar erg resistent, maar 99 % ervan wordt wel ten koste van de regenwouden gekapt (zie ook kader hieronder).

5) Gebruik gerecycleerde of gerecupereerde materialen
Schuim rommelmarkten en tweedehandswinkels af, of zoek op het internet op ruilhandel- of herverkoopsites. Tweedehands meubelen zijn vaak nog in zeer goede staat en veel goedkoper dan nieuwe meubelen. U kunt er een originele set tuinmeubilair mee samenstellen en nutteloze productie vermijden.

6) Behandel het hout met natuurlijke producten
Als u het houtoppervlak dient te behandelen om het te beschermen tegen barre weersomstandigheden, parasieten, zonnestralen of vuil, of om te vermijden dat het een ‘grijze’ kleur krijgt, kies dan voor een natuurlijke behandeling. U kunt het hout impregneren met een natuurlijke harde olie (lijnzaadolie) die gemakkelijk aan te brengen is. Om het hout echter ook tegen vuil te beschermen, dient u het daarna nog te behandelen met was (harde of vloeibare balsemachtige was op basis van bijen- of lantaardige was) die de barsten in het hout opvult.

7) Kies voor verlichting die op zonne-energie werkt
Voor de verlichting van uw tuin kunt u ook verlichtingselementen gebruiken, die op zonne-energie werken. Ze zijn economisch, milieuvriendelijk en voorzien van een collector (of zonnepaneel), waarmee het element de hele dag lang zonne-energie kan opslaan. Deze energie wordt daarbij gebruikt om een fotovoltaïsche batterij op te laden die een lamp van 1,2 V 8 à 15 u lang kan laten branden.

Tekst en Tuintips van Leefmilieu Brussel