< Terug

Planten met tuinparfum

Wat kruiden betekenen voor de zomerkeuken, betekent geur voor de zomertuin. Combineer geurende planten en creëer vakantiesfeer op je balkon, op en rond je terras en natuurlijk ook in de tuin.

 

Wat kruiden betekenen voor de zomerkeuken, betekent geur voor de zomertuin. Combineer geurende planten en creëer vakantiesfeer op je balkon, op en rond je terras en natuurlijk ook in de tuin.

Aanraakgeuren
Plant of schik dicht bij het terras of bij een tuinpad planten die bij de minste aanraking (en/of zuchtje wind) heerlijk geuren. Voorbeelden? Lavendel en kattenkruid, Santolina-soorten, curryplant (Helichrysum italicum serotinum of H. angustifolium), Artemisia (vooral Artemisia absinthium, A. ludoviciana en A. splendens), citroenverbena (Aloysia triphylla), salviasoorten en uiteraard het hele gamma aromatische tuinkruiden zoals rozemarijn, basilicum, hyssop, marjolein en citroenmelisse.  

Geuren bij maneschijn
Sommige planten sparen hun geur tot ’s avonds. Op die manier hopen ze nachtvlinders te verleiden die nodig zijn voor hun bevruchting. Typische voorbeelden zijn de teunisbloem (Oenothera biennis en O. missouriensis), de avondviolier (Matthiola bicornis en M. incana), de damastbloem (Hesperis matronalis), verschillende tabaksoorten (o.m. Nicotiana affinis, N. alata en N. sylvestris), de nachtphlox (Zaluzianskya capensis) en de rode valeriaan (Centranthus ruber).

Aparte geuren voor pot en tuin
•    Tulbaghia:
Sterke vaste plant die het met zijn zachtpaarse bloempjes boven eerder grijzig blad, uitstekend in zowel border als in pot doet. Verwacht het hele seizoen door een zachte lookgeur. Zelf niet zo uit op lookgeur? Bladluizen ook niet. Gebruik Tulbaghia om je tuin gezond te houden.

•    Kaapse- of zomerhyacint (Galtonia):
Een ondergewaardeerd zomerbloeiend bolgewas, nauw verwant met de hyacint. Getuige haar Nederlandse naam. De plant wordt tot een meter hoog. Aan de stengels hangen tientallen 4 tot 5 cm grote klokvormige groenwitte bloemen. Met een beetje geluk bloeien ze van eind juli tot eind september. Galtonia kan ook perfect in een grote, diepe pot.

•    Toscaanse- of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides):
Een wintergroene klim- of leiplant die meestal niet hoger gaat dan twee meter. In de zomer vormt ze een massa witte bloemen, die niet alleen op die van de echte jasmijnplant lijken, maar ook gaan voor een minstens even sterk parfum.

•    Heptacodium miconioides:
Weinig gekende, bladverliezende struik die van augustus tot eind oktober bloeit met kleine witte bloempjes in lange trossen.  Ze hebben een delicate jasmijngeur.

 

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist met een passie voor planten en tuinbezoeken


< Terug