Milieuvriendelijk gereedschap

Milieuvriendelijk gereedschap

Het aanbod aan tuingereedschap is enorm. Sommige gesofisticeerde apparaten zijn uitgerust met allerhande gadgets die hen daarom niet noodzakelijkerwijs doeltreffender maken. Het gemotoriseerde gereedschap verbruikt vaak niet alleen veel energie, maar blijkt dikwijls vervuilend en gevaarlijk te zijn. Het beste is u te beperken tot het materiaal dat u echt nodig hebt en dat geen milieuhinder veroorzaakt.

1) Koop in functie van uw echte behoeften
Wanneer u de aankoop van nieuw tuingereedschap overweegt, kies dan voor iets wat echt aan uw behoeften tegemoetkomt, dat zo weinig mogelijk energie verbruikt, dat zo doeltreffend mogelijk werkt en u bovendien het beste rendement biedt. Houd daarbij ook rekening met het aantal keer dat u het gereedschap in kwestie nodig zult hebben: u kunt ook heel wat materiaal huren.

2) Kies handgereedschap van een goede kwaliteit
Gereedschap van goede kwaliteit is vaak duurder in aankoop maar gaat wel langer mee en is dus goedkoper in gebruik. Als uw budget beperkt is, koop dan eerst en vooral het basisgereedschap zoals een wiedhaak, een schoffel, een spitvork,… en koop daarna pas geleidelijk aan bijkomend materiaal.

3) Deel de kosten bij de aankoop van een dure machine
Deel de kosten van de aankoop van een dure machine met uw vrienden of buren. Of huur het dure materiaal, zoals een verhakselaar die takken tot kleine stukjes snoeihout herleidt (dat op zijn beurt dan weer erg nuttig kan zijn voor het composteren en mulchen) of een mulching-grasmaaier die gras helemaal verpulvert. Huren of gezamenlijk aankopen is ook interessant voor toestellen die u maar heel sporadisch of seizoensgebonden gebruikt, of als u maar een kleine tuin hebt zonder bergplaats.

4) Gun uw gereedschap een lang leven
Reinig en onderhoud uw gereedschap: zo zal het langer in goede staat blijven. Vooraleer u het voor lange tijd opbergt moet u het grondig reinigen en de metalen onderdelen invetten zodat ze niet kunnen beginnen te roesten. Slijp snijdende onderdelen ook regelmatig bij en berg uw materiaal op een droge plaats op, zodat vocht geen kans maakt.

5) Koop een mechanische grasmaaier
Voor kleine en regelmatig onderhouden grasperken hebt u geen elektrische of gemotoriseerde grasmaaier nodig: een mechanische grasmaaier is veel goedkoper en maakt ook veel minder geluid.

6) Beperk het gebruik van toestellen die energie verbruiken
Als u toch liever een gemotoriseerde grasmaaier gebruikt, kies dan een model dat weinig energie verbruikt. Vermijd ook het gebruik van apparaten, zoals een hogedrukreiniger, die enorm veel water verbruiken. Een goed geslepen snoeischaar is vaak een perfect alternatief voor een elektrische heggenschaar: ze is minder gevaarlijk en lichter om te dragen, zorgt niet voor geluidshinder en biedt u de kans om aan lichaamsbeweging te doen in de open lucht, wat uitstekend is voor uw gezondheid !

7) Lees aandachtig de gebruiksaanwijzingen
Vaak vinden we er kostbare informatie in terug om het materiaal op een optimale manier te gebruiken en onszelf aanzienlijke onderhouds- en reparatiekosten te besparen. Bovendien helpen de raadgevingen van de fabrikant ook om ongevallen te voorkomen.

Tekst en Tuintips van Leefmilieu Brussel