< Terug

Tuinieren in potten, begin nu !

Tuinieren kan zelfs in het kleinste stadstuintje en op elk terras of balkon. Als je maar investeert in een goede voorbereiding met effect op gezonde planten en natuurlijk volop zin hebt om je groene vingers te laten werken.

 

Tuinieren kan zelfs in het kleinste stadstuintje en op elk terras of balkon. Als je maar investeert in een goede voorbereiding met effect op gezonde planten en natuurlijk volop zin hebt om je groene vingers te laten werken.

Vierkante meter tuinen zijn in, maar alle voldoende brede en diepe potten en bakken zijn goed om groenten en bloemen in te telen. Belangrijk is wel een goede verhouding tussen hoogte en voetmaat. 20 cm aarde is een minimum voor alle planten, 30 cm beter en wil je ook worteltjes, pastinaak en zelfs witloof of schorseneer kweken, dan is 40 cm een must. Hoe groter de pot of bak, hoe minder je laten water moet geven. Tegelijk staan ze heel wat stabieler op de grond en zullen ze bij wind dus niet omwaaien.

Beste plek
Zet je minituin of collectie potten en bakken niet in permanente schaduw of onder hoge bomen. Gun je planten zo veel als mogelijk ochtendzon; die helpt de planten volop vooruit in gezondheid en groeikracht. Teveel middagzon kan de planten verbranden. Zet ze ook nooit onder de drup van bijvoorbeeld een dakrand. Er sterven meer planten van te veel water dan van te weinig. Plantpotten en –bakken moeten daarom ook altijd het teveel aan water laten wegvloeien. Gaatjes in de bodem en/of in de rand zijn absoluut noodzakelijk. Zorg dat ze niet verstopt raken; leg onderin ene dun laagje keitjes, potscherven of kleikorrels.

Goede (pot-)grond
Te spaarzaam zijn is nooit goed. Vul je potten en bakken dus niet met gewone tuinaarde. Meng minstens met de helft potgrond of compost, voeg ook wat organische meststof toe. Vul niet tot aan de rand, maar blijf er enkele centimeters onder. Water geven wordt er eens zo gemakkelijk door en kan zonder morsen.

Denk bloemen en groenten
Planten kan vanaf het eerste moment. Maart is nog een moment om met bollen op pot (narcisjes en tulpen bijvoorbeeld) ineens te zorgen voor verrassende kleuren. Viooltjes en muurbloem zijn ook erg dankbaar. Plant in ene hoge pot eventueel ook een ‘hangertje’; met miniklimop is niets mis! Vul ineens ook met enkele kruiden. Tijm, salie, bieslook, … alles wat je zelf maar regelmatig in de keuken nodig hebt. Zaai ineens ook wat radijsjes, snijsla en tuinbonen. Ander lekkers volgt volgende maand.

 

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug