Tuintips voor april

Tuintips voor april

In april begint een periode van groot bedrijvigheid in de tuin. De winterse natheid is voorbij en de droge maartse winden maken de grond aan de oppervlakte droog en bewerkbaar.

Bolgewassen brengen nu veel kleur in de border, als ze in grote groepen dicht opeen staan, lijkt hij al aardig vol, want de bloei van veel vaste planten laat nog op zich wachten. De bloemen van bollen die uitgebloeid zijn, moet u verwijderen en vooral het blad laten afsterven.

Voorjaarsbloeiende struiken en bomen
Veel groenblijvende struiken gaan nu bloeien, zoals de camelia (waarvan het glanzende blad prachtig contrasteert met wasachtige bloemen), sommige viburnums en andere vroegbloeiende rhododendrons. Tot de bloesembomen behoren veel prunussoorten, magnolia’s en wilgen met fascinerende katjes. Sommige bomen zoals de prunus subhirtella tonen een scherm van prachtige halfdubbele witte bloemen. Plaats rondom deze bloeiende bomen en struiken voorjaarsbloeiende bolgewassen in de grond zoals jonquilla, muscari,…

Een rotstuin in het voorjaar
Er bloeien in de lente zoveel alpenbloemen dat het niet verwonderlijk is dat de rotstuin, waar traditioneel plantjes een plaats vinden, een boeiende en kleurrijk geheel geeft. Het niet moeilijk om deze miniatuurplantjes te laten gedijen. Voor de meeste is de belangrijkste eis een goed doorlatend bodem. Dit kunt u bereiken door ze in compost met een groot hoeveelheid tuingrit te planten. Als u rondom de plant grit strooit, zal de grond beter doorlatend worden. Natuurlijk hoeven er in de rotstuin niet alleen alpenplanten te staan. Ook kleine varens, traag groeiende dwergconifeertjes, kleine bolgewassen en zelfs bladverliezende boomjes verdienen hier ook hun plekje.

Andere tuintips
– Kwetsbare overblijvende planten kunt u het best nu terugsnoeien
– Overblijvend planten die niet in maart zijn gedeeld, kunnen nu als nog gescheurd worden
– Zaai winterharde eenjarigen
– Direct na de bloei, snoei vroegbloeiende struiken zoals met Forsythia
– Bedek perken met een mulchlaag om onkruid te weren en vocht vast te houden.
– Deze maand kunt u ook groenblijvende bomen en struiken (in potten) planten: Spit een  gat waarin de wortels voloende ruimte hebben en bedek de bodem met een flinke  laag compost. Geef de  plant veel water voordat u hem uit de pot haalt. Steek er een stok  in en zet hem in de grond. Maak de wortels los en vul op met potgrond. Druk goed aan,  zodat de lucht kan ontsnappen. Vergeet niet in droge periode veel water te geven !