Tuintips voor mei

Tuintips voor mei

Mei is een van de mooiste maanden. Het voorjaar bereikt zijn hoogtepunt en overal liggen tuinen klaar om te pronken met hun kleurenweelde. In de borders, waar tot voor kort nog kale plekken zichtbaaar waren, is de groei van de vaste planten niet meer te stuiten.

Ze werden in april nog in toom gehouden door het grillige en onbestendige weer. Mei is ook de maand van prachtige bodembedekkers. Met het verspreiden van hun zaden dragen allerlei eenjarige planten bij aan de overdaad en weelde waar iedere tuinier naar streelt. Het onkruid vormt nu een serieus probleem en u zult het zeker met handharkje en schoffel een halt moeten toeroepen.

Bollen en Knollen
Laatbloeiende tulpen, zoals de prachtige gekartelde papegaaitulp en de elegante viridiflora-tulp of andere prachtige pioensoorten, vormen nu een mooie aanvulling op de vaste planten die de perken en borders vullen. Daarna onderstrepen de eerste, in het oog springende alliums, camassia’s en lelietjes de rol die bolgewassen in de voorjaarstuin vervullen.

Bomen en Struiken
In het late voorjaar zijn ze het mooist, als de nieuwe bladeren zich ontvouwen en de kale takken vol bloesem staan. Prunussen, kersen- en appelbomen in lentetooi zijn een lust voor het oog en het is heel begrijpelijk dat ze onverminderd populair blijven. Het kiezen van plantencombinaties die goed bij deze bloesembomen passen, is een plezierige bezigheid.
Zoals eenjarige die kunnen gekozen worden om ze te laten contrasteren met de bloesemkleur of om de kleur te herhalen.

Watertuin
Iedereen zal ermee akkoord zijn dat een van de lastigste aspecten van het vijveronderhoud het helder houden van het water is. Zuurstofplanten, drijvend of onderwater, dragen bij aan een gezonde biocultuur. Ook vissen dienen een praktische en decoratief doel. Met het uitzetten van goudvissen, karpers en voorntjes bestrijdt u insectenplagen. Kikkers, padden, watersalamanders en libellen dragen bij aan de handhaving van het natuurlijk evenwicht en kunnen soms problemen zelfs wegnemen.

Potten beplanten voor de zomer
Het is nu tijd om planten in potten en bakken te zetten voor de komende zomer. Het maakt niet uit wat u als plantenbak gebruikt, als het water maar weg kan. Zorg ervoor dat de wortels kunnen doorgroeien. Maar geef ze niet te veel ruimte, want dan wordt de aarde ”oud”. De compost of potgrond moet geschikt zijn voor de plant. Bijvoorbeeld kalkvrij voor planten die geen kalk verdragen. Bedek de aarde met een laag tuingrit. Dat houdt het vocht vast en beschermt de potaarde.