< Terug

De laatste tweejarige planten kunnen nu nog gezaaid worden.

Wie goedkoop aan planten wil komen, mag nog in juni het zaaien van tweejarigen (of tweejarige gekweekte planten) niet achterwege laten. Het kleine zaaioppervlak kan als een zaaibed voorbereidt worden ...

Wie goedkoop aan planten wil komen, mag nog in juni het zaaien van tweejarigen (of tweejarige gekweekte planten) niet achterwege laten. Het kleine zaaioppervlak kan als een zaaibed voorbereidt worden. Dun zaaien, wat het best is, gelukt voortreffelijk met pillenzaad, als dit verkrijgbaar is. Ook een zaadstrooier kan helpen.

Violen, vooral de zogenaamde 'Reuzenviolen', behoren tot de meest geliefde voorjaarsbloeiers en ze bloeien bijzonde vroeg. De Zwitserse Reuzen bloeien iets later dan de Aalsmeerse Reuzen. Zeer vroeg komen ook de kleinbloemige cultivars met prachtige pasteltinten.

Aan de kweek moet men veel aandacht schenken. Het is aan te bevelen om tweemaal te zaaien met een tussenpoos van 10 dagen om mislukkingen bij het kiemen op te vangen.
Voor het zaaien kan een vrijgekomen kweekbak of een halfschaduw plekje in de tuin gebruikt worden. Het beste kiemresultaat wordt verkregen in middelzware, voedselrijke, met turfmolm vermengd, vochtige grond bij slechts 15 °C. Kort voor het zaaien moet daarom de aarde nogmaals grondig nat gemaakt worden. Vervolgens wordt dun gezaaid en het zaad wordt met een 0,5 tot 1 cm dikke laag aarde bedekt, die een beetje besproeid wordt.
Tijdens de eerste 5-6 dagen moet de bak of het zaaibed enigszins donker zijn en bij voorbeeld met natte juten zak bedekt worden. Na 3 weken worden de zaailingen in de kweekbak geleidelijk aan licht en meer lucht gewend en ze krijgen regelmatig een beetje water.
Schaduwfolie vergemakkelijkt de verzorging van het zaaibed aanmerkelijk.


< Terug