< Terug

Wat moet je doen na een zachte winter met uw rozelaars ?

Na een uitzonderlijk zachte winter, hebben veel rozen hun bladeren van het vorige seizoen behouden. Moeten we deze bladeren verwijderen ?

Na een uitzonderlijk zachte winter, hebben veel rozen hun bladeren van het vorige seizoen behouden. Moeten we deze bladeren verwijderen?  Berooft van levenskracht door minder toevoer van de sappen gedurende de winter, zijn de bladeren niet allemaal gezond gebleven en bij sommige reeds de angst voor ziektes uitgelokt.

Weet dat de drie voornamelijk schimmels (die de gezondheid van de bladeren van uw rozelaars aantast), alleen bij hogere temperaturen dan 20 graden ontkiemen.  Momenteel is er geen enkel risico, maar laat deze bladeren bij de eerste warme temperaturen niet aan de voet van uw rozelaar liggen.

Welke materiaal is er te voorzien ?
•    Een kwaliteitssnoeischaar met goed geslepen messen voor een zuivere snoei.
•    Een goed paar handschoenen.
•    Een container om het snoeisel te verzamelen (dit afval niet op uw compost gooien).                                                                                                                Indien u over veel rozelaars beschikt, voorzie tevens een klein potje gevuld met 90° alcohol waar u de messen van de schaar inweekt steeds wanneer u een      andere plant zal snoeien. Zo is er minder risico op ziekteoverdracht.

Waarom uw rozen snoeien ?
•    Voor het bekomen van een evenwichtige en harmonieuze plant.
•    Om de energie te herverdelen. Opdat het hart van de rozelaar steeds verlicht kan worden.
•    Voor een gezondere plant. De sappen die door de takken stromen, voeden de bladeren die fotosynthese toelaat en zorgen ervoor dat uw rozelaar gezond is en       u kan genieten van overvloedige meermalige bloei. De oude takken zijn vaak gewond, knoestig en het sap kan niet vrij doorstromen. Snoei deze oude takken       hun bladeren bevatten ook zeer vaak ziektes). Door deze snoei zullen jonge scheuten, nieuwe stengels waarin het sap vrijer zal stromen groeien.                        Resultaat: sterkere en beter gevoede bladeren.

U kan het al raden, het snoeien van de rozelaars is geen simpel gebaar. Maar is deze handeling echt noodzakelijk?
Neen, voor rozelaars in hun eerste jaar geplant in uw tuin. De rozelaars van oudere leeftijd zou u evengoed een jaar niet kunnen snoeien en toch prachtige bloemen verkrijgen. De bloemen zullen wel kleiner zijn maar talrijker. Laat wel deze rozelaars niet ongesnoeid gedurende twee opeenvolgende seizoenen omdat ze uiteindelijk zullen ontaarden.

Hoe en welk rozelaars snoeien ?  Lees verder > www.magischetuinen.be


< Terug