< Terug

Amerikaanse blauwbes, mooi en lekker !

 

Met de Amerikaanse blauwbes haal je niet zomaar een bessenstruik in de tuin of op balkon. Vanaf einde juni oogst je handenvol lekkere en gezonde bessen, weken na elkaar. Zonder bessen gedraagt de plant zich als perfecte sierheester !

Bosbes in struikvorm
Amerikaanse blauwbes (Vaccinium corymbosum) is niet zomaar een bosbes. Die laatste houdt het laag bij de grond; de blauwbes groeit ongeveer anderhalve meter hoog uit, met een neiging steeds enkele takken nog wat hoger omhoog te steken. Ook de bessen gaan voor groot. Een doormeter van een halve centimeter is zowat de regel.

Oogst je gezond
Groot voordeel van de Amerikaanse blauwbes is dat de struik zijn bessen niet tegelijk laat rijpen. Einde juni oogst je de eerste bessen, de laatste zowat een maand later. Dat maakt het plukken wel moeilijker dan je gewoon bent bij bijvoorbeeld rode bessen waar je ineens trosjes kan oogsten. Eén enkele struik levert je echter meer dan voldoende voor elke week een flink en smaakvol dessert en een portie absolute gezondheid. Blauwe bessen bevatten namelijk een ontzettend grote hoeveelheid vitamine A, B, C en anti-oxydanten.

Jaarrond mooi
De bekoorlijkheid van de Amerikaanse blauwbes beperkt zich niet tot de zomerperiode, wanneer ze gaat voor een veelheid aan mooi blauwgerijpte bessen en een mooi groeivolume. Eens herfst kleurt de plant zich tot heuse sierstruik. Ze wisselt het groen in haar bladeren tot alle mogelijke tinten geel en rood. Vallen de bladeren, dan gaan de takken voor een variatie aan roodtinten waarmee ze, bloot en onbeschaamd, niet in een heesterboord zou misstaan. In het voorjaar doet het nieuw blad de blauwbes frisgroen kleuren. In mei volgen dan crèmekleurige klokjesbloemen die de schoonheid van Pieris naar de kroon steken!

Altijd planten
Zelfs nu kan je een plant in tuin of op balkon halen. In tuincentra vind je ze namelijk in pot. Ze kunnen zo op terras of balkon geïnstalleerd, maar mag natuurlijk ook in de tuin.
Van nature houdt de Amerikaanse blauwbes van een moerassige grond: dus eerder vochtig en zelfs zuur. Kalk is niet haar ding en stopt haar zelfs in groei. Gelukkig kan je zowat elke grond zuurder maken door een flinke portie turf onder te spitten.

Zonder snoeien
Snoeien moet je de Amerikaanse blauwbes zelden tot nooit doen. De plant groeit weliswaar een beetje wild, met hier en daar een scheut die het hogerop zoekt en amper tot geen zijtakken heeft. Passeer je eens met een snoeischaar, knip die dan weg.

Combineer drie exemplaren
Net als bij andere bessen, maar ook appels en peren, heb je bij Amerikaanse blauwbessen keuze aan rassen. Namen noemen is niet belangrijk, maar vraag bij aankoop wel of de plant een vroeg-, midden of laatdragend ras is.
Kan je tuin drie planten aan, combineer dan een van elk, tot een mini collectie waarbij de planten zowat een meter van elkaar staan. Op die manier pluk je onafgebroken van einde juni tot midden september.

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug