Zomermaanden in de moestuin

Zomermaanden in de moestuin

Niets zo heerlijk als wanneer de buren nog slapen, lekker vroeg al aan de slag te gaan in de zomertuin. Groenten en bloemen staan er dan mooi fris bij en alles wat je knipt, snijdt en oogst is eens zo lekker. Magische tuinen geeft je passende zomertips !

Bloemen, ijskoud het mooist
Het kost amper moeite, maar gaat voor verrassend resultaat: ijsblokjes met daarin bloemen die je in zowat elk glas frisdrank, maar ook in cocktails kan droppen. Hou je van gin tonic, vries dan zeker bernagiebloemetjes en eventueel snippertjes blad in. Bernagie heeft ook komkommerkruid en verrijkt de smaak van je cocktail !

Bijna te mooi om op te eten
Verras tafelgasten op een heerlijke, maar vooral kleurrijke zomersalade. De basis is natuurlijk een mesclun of babyleafmengeling en rucola uit eigen tuin. Zorg voor kleur en verzamel doorheen je tuin bloemen van radijs, rucola, Oost-Indische kers, goudsbloem, bieslook, … en meng die onder de sla; Serveer met een frisse vinaigrette !

Thee uit de kruidentuin
Ik hou ontzettend van de geur die munt en citroenmelisse vrijgeven bij het knippen. Maar waar het me echt om te doen is, is heerlijke kruidenthee die ik er mee kan zetten. Per tas water heb je niet meer dan 5 tot 10 blaadjes nodig. Ga voor meer of minder naar eigen smaak.

Vakantie zonder wieden
Grasmaaisel is ideale bondgenoot om de zomermaanden zonder weiden, schoffelen en zelfs gieten door te komen. Leg het in een dun laagje tussen de groente rijtjes en het fungeert als mulch. Het voorkomt kiemen van onkruidzaden en houdt het vocht in de bodem.
Koolplanten hebben extra baat bij zo’n mulchlaagje. Koolvliegen kunnen namelijk hun eitjes niet langer afzetten tegen de wortelhals.

Zaai en plant toekomst
Vul de leeggekomen in je moestuin of potager met herfstgroenten. Plant koolrabi en zomerbroccoli, krulkool, palmkool / Nero Cavoli, wintersavooi en herfstprei en zaai winterrammenas met witte of zwarte wortel en roodlof van Verona.

Vul met (groen-)mest
Heb je na het zaaien en planten van herfstgroenten nog wat veldjes leeg staan, laat ze dan niet overwoekeren door onkruid, maar zaai ze in met planten die met hun fijn vertakt wortelstelsel de structuur van de grond verbeteren en nadien kunnen omgespit als groenbemester. Phacelia, gele mosterd, winterpostelein en boekweit zijn zulke planten.