Zonnebloem op balkonmaat

Zonnebloem op balkonmaat

Met een zonnebloem breng je kleur op je terras en balkon. Koop ze als snijbloem voor een week lang bloemplezier of, beter nog, koop een plant in pot.

Tuinzonnebloemen ?
Zonnebloemen zijn er in alle mogelijke maten. Voor tuingebruik zijn vooral de hoogwordende soorten populair. Ze groeien geweldig en vormen een meer dan taartgrote ‘zon’. Tegelijk zijn het echter zorgenkindjes, want niet alleen zijn ze in staat om zonder extra steun mooi rechtop te blijven staan en hun bloem hangt -door het grote eigen gewicht- vaak zo ver over dat je eronder moet gaan staan om haar schoonheid te bewonderen.

Liever balkonmaat
Voor terras en balkon ben je dus niet echt iets met de ‘reuzezonnebloemen’. Kies liever voor de halfhoge en lage soorten. Lage soorten mag je gerust ‘balkonplant’ noemen. Ze zijn van pot tot top ongeveer 40 cm hoog, hebben een sterke stengel -noem het gerust stam- en dragen in veel gevallen meer dan één bloem. De meeste zonnebloemen hebben gele lintbloempjes rond het grote bloemhoofd, maar ook andere tinten van erg licht geel tot diep brons zijn te vinden. Koop ze bloeiend en plantklaar in het tuincentrum of bloemenwinkel.

Eén, drie of vijf ?
Een enkele zonnebloem kleurt je terras of balkon al schitterend bij, maar echt geweldig wordt het als je drie of vijf planten combineert. Hou ze niet gevangen in eigen pot, maar geef hun wortels vrijheid en kans om volop vocht en voeding op te zuigen. Haal ze dus uit hun kweekpot en plant ze in een grotere pot of bak met kwaliteitsvolle potgrond. Geef na het planten rijkelijk water.

Ideaal plantgezelschap
Zonnebloemen kunnen ‘stand alone’ gebruikt, maar flateren meer in gezelschap van laagblijvende groene planten als Muhlenbeckia en compacte klimopsoorten. Ook Sanvitalia staat beeldig aan de voet van zonnebloemen; het herhaalt haar gele bloemkleur in een veelheid aan bloempjes tussen fijngroene blaadjes.