< Terug

De beste tips voor het onderhoud van uw rozelaars tijdens de herfst/winter

Welk zijn de beste tips voor uw rozelaars tijdens de herfst en winter

 

 

- Snoei uw rozelaars niet in de herfst

Vermijd voornamelijk het snoeien van uw rozelaars in de herfst. Indien het toch kriebelt en u de snoeischaar wil bovenhalen, snij dan enkel het dode hout weg en eventueel een hoogte snoei voor het in balans brengen van uw rozelaar. De effectieve snoei dient te gebeuren in het volgende voorjaar.

- Raap de gevallen bladeren op

Laat de dode bladeren niet liggen aan de voet van uw rozelaar. De bladeren zouden pathogene elementen kunnen bevatten die ontwaken vanaf de eerste mooie dagen. U verwijdert zo tevens een bron om ziekten te verspreiden. Voeg vooral de rozenbladeren niet aan uw compost toe.

- Bemesting

November is de ideale maand om compost uit te strooien aan de voet van uw rozelaar. Ofwel met uw persoonlijke compost ofwel compost uit de handel (Or Brun) die u de meest evenwichtige compost biedt voor de noden van uw rozelaars. Vermijd in elk geval dat de compost de takken van de rozen aanraakt, jonge compost zou ze kunnen verbranden.

- Muls en het entingspunt bedekken

Bij uw bezoek aan onze rozenkwekerij adviseren wij u steeds het entingspunt onder de grond te planten. Na enkele jaren is de aarde rond uw rozelaar gezakt en ligt het entingspunt bloot. Bedek het opnieuw royaal met cacao- of kastanjebladeren of met een laag verpletterd hardhout. Vermijd vooral het strooien van pijnboomschors.

- Potas om hen te helpen beter de strenge vorst te doorstaan

U kunt uw rozelaars beter laten weerstaan aan een strenge vorst door potas te verspreiden aan de voet. Er zijn twee mogelijkheden (of gecombineerd): de as van uw houtvuur of Patenkali (1 handvol aan de voet van iedere rozelaar). Dit zal bijdragen tot het sneller harden van de takken.

- Bestel en plant uw rozelaars in blote wortels

Vanaf november kan u, uw rozelaars aangekocht in blote wortels planten (uw rozelaars aangeschaft in pot kunt u uiteraard ook nog blijven planten). Voor diegenen die verder wonen van de rozenkwekerij is dit vanzelfsprekend een voordeel rozelaars in blote wortels te kunnen aanschaffen, zij krijgen deze per post toegestuurd.
Het planten van een rozelaar met kale wortel vereist echter iets meer aandacht voor zover de vertraging tussen het ontvangst en het planten zo kort mogelijk moet zijn. Na ontvangst van uw rozen, moet u de wortels, voor één uur in water dompelen en zo mogelijk (maar facultatief) hen te dompelen in een klei modder.

- Later in de winter: reinigen à la Bouillie Bordelaise

De Bouillie Bordelaise wordt gebruikt om slechte schimmels die op de grond of op de takken van de rozelaar hebben overwinterd, te vernietigen. Als alle bladeren zijn gevallen in december of begin maart, besproeit u de takken en de grond met deze oplossing. Op deze manier zal je het nieuwe seizoen schoon en gezond starten.

- Bescherm uw stamrozen tegen extreme koude

Het entingspunt van een rozestam ligt hoger. Dit type roos is gevoeliger voor kou en ijzige winden. Als de verwachte temperatuur onder -5 graden daalt, zorg er dan voor het entingspunt met omringende isolerende materialen te beschermen: kies voor een cilinder van ongeveer twintig centimeter in diameter. U zult deze bescherming in het voorjaar verwijderen.

- Bescherm ook uw potten tegen strenge vorst.

Rozen geplant in potten vereisen geen bijzondere bescherming. Zelfde handeling als hierboven. Maar het is interessant om de pot op een klein verhoog te plaatsen, zodat deze niet in direct contact staat met de grond. Als de pot in de wind is geplaatst, kan u hem beter omringen met een zeil.

 

* Tips van de rozenkwekerij Filroses


< Terug