Hagen voor de winter

Hagen voor de winter

Laat je tuin ook in de winter schitteren met een mooie structuur. Zet de hagen deze maand in model …

Ga voor scherp
Alleen scherp snijgereedschap levert fijn werk af. Er is niets mis met de oude, vertrouwde heggenschaar. Ze knipt de blaadjes en takjes perfect door. Bovendien kweek je er flinke armspieren mee.
Ook een mechanische haagschaar levert fijn werk. Tenminste als ze scherp is. Is dat niet het geval dan laat ze rafelige wonden achter die snel na het scheren bruin verkleuren en je haag ontsieren.

Vangnet voor snoeiafval
Blaadjes van buxus, Lonicera nitida en Japanse hulst (Ilex crenata) zijn klein en laten zich maar met moeite bij elkaar keren, zeker indien de haag aansluit op een kiezelverharding. Daar zetten ze zich in vast. Leg dus wat oude lakens of een groot plasticvel voor de haag en vang zo het merendeel van de snoeiresten op.
Hulst (Ilex), maar ook meidoorn (Crataegus) zijn vervelend om te scheren, want prikken en steken venijnig. Het scheersel verzamelen is dan ook een vervelende karwei. Grenst de haag aan een gazon, laat het werk dan over aan je grasmaaier. Zet hem in een hoge stand en rij er overheen. Het snel ronddraaiende mes versnippert alle scheersel, incluis scherpe punten en doornen, waarna je de opvangbak probleemloos kunt legen op je composthoop.
Scheersel van haagbeuk, beuk en taxus kan je op dezelfde manier in volume verkleinen.

Houdt ze in toom
Is je haag te hoog of te breed geworden? Liguster-, haagbeuk, beuk, meidoorn, veldesdoorn, buxus en taxus kan je perfect terug modeleren. Eigenlijk is er maar één echte uitzondering, alles wat conifeer is. Kort je die drastisch in, dan blijven ze kaal! Taxus is geen conifeer, wel een naaldboom en kan dus wel flink inkorten aan.