Camelia's voor uw tuin

Camelia’s voor uw tuin

Schrijf naar keuze Camelia of Camellia, het eerste is de tuinliefhebbersnaam, de tweede -met dubbele  ’l’- de wetenschappelijke naam. Maar vooral: bewonder en geniet deze plant, het is een juweeltje.
Wind is gevaarlijk
Dat camelia in onze tuinen niet zo vaak wordt aangeplant, heeft alles met haar vermeende vorstgevoeligheid te maken. De meeste selecties weten echter -18° perfect te overleven, terwijl de hybride ‘April Remembered’ zelfs tot -25° aankan. Wat wel waar is, dat ze vooral de eerste jaren na het planten erg kan lijden van koude noord- en oostenwind. Die droogt de bladeren en knoppen uit en laat die tenslotte afvallen. Plant u de camelia echter beschut tegen deze ‘ijswind’ of geeft u haar op het strengste moment van de winter een schermpje aan de windkant, dan helpt u haar volwassen en dus ook sterk te worden.
Klein beginnen ?
Hou er rekening mee dat een camelia flink groot kan worden en op zijn mooist is als u haar niet te veel snoeit. Vindt u een jong exemplaartje te zielig staan in uw tuin, maar durft u het aan om ineens een grote plant te zetten, flankeer haar dan met vaste planten die u naargelang de camelia groeit, inperkt of zelfs verwijderd.
 Graag zuur
Camelia houdt van een zure bodem. Om het de plant absoluut naar de zin te maken vult u daarom het plantgat met een potgrond geschikt voor heideplanten en / of rododendrons of mengt u turf (geen kokosturf) onder de uitgegraven grond. Elk jaar een laagje turf rond de plant houdt de zuurtegraad op peil en voorkomt tegelijk onkruidgroei.
 Maanden mooi
Groot pluspunt van de camelia is zijn bijzondere bloeiwijze. In tegenstelling tot de meeste andere planten, opent zij niet alle bloemen tegelijkertijd. Vandaar dat de bloei van de plant maanden aanhoudt. Even lang gaat ze voor extra bekoorlijkheid door op de tuingrond een krans uitgebloeide bloemblaadjes te strooien. Toegegeven, na een tijdje kleuren ze bruin, maar kunnen dan weggeharkt voor een nieuwe, volgende bloembladval.
Zelf kiezen
Er zijn meer dan 2000 soorten en variëteiten camelia’s. De een houdt eraan ze te catalogeren volgens bloemvorm ( open enkele bloemen, halfgevulde en gevulde bloemen, met al dan niet ver uitgestoken meeldraden, groot of klein, …), een ander kijkt vooral naar het bloeitijdstip (er zijn herfstbloeiers en extreem vroege, matig tot laat in het voorjaar bloeiende soorten en variëteiten) en natuurlijk dat alles in een grote verscheidenheid aan kleuren. Wit tot rood voert de hoofdtoon. Wie op een bijzonderheid uit is kan zelfs kiezen voor een plant, waarop verschillende enten zijn en die dus bloeit met een verscheidenheid aan kleuren. Magische tuinen beveelt je aan om in gespecialiseerde kwekerijen, in tuincentra en op plantendagen (zie onze agenda voor opendeurdagen bij Cameliakwekerijen) een plant naar smaak te kiezen.
Aanraders
Moet voorjaarsbloei voor u niet, kies dan eventueel voor de Belgische variëteit Camellia japonica ‘Nobilissima’, die bloeit van oktober tot en met april en de C. sasanqua: die vooral in oktober – december bloeit met eerder kleine bloemen en soms een bescheiden herbloei in het voorjaar. Is het u niet zozeer om de bloem te doen, maar wil u voor uzelf of voor gasten groene thee uit eigen tuin kies dan voor de C. sinensis ‘Sinensis’. Hij heeft bescheiden witte bloempjes, maar is de echte theecamelia. Deze plant is echter een koukleum. Plant haar in pot en bewaar ze beschermd tegen vorst.
Verder kennismaken
Kennismaken met camelia’s kan o.a. in het arboretum van het Provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo. www.hetleen.be.
Camelialiefhebbers vinden elkaar terug via de Internationale Camellia Society, met Beneluxafdeling: www.internationalcamellia.org