Doorstarten in september

Doorstarten in september

Laat je potten en bakken niet aan hun lot over. Met wat hulp gaan ze voor een tweede, rijk gevuld leven.

Lekker late potten
Hou je potten met lekkers. Veldsla, winterspinazie, winterpostelein en winterui kan je de hele maand september door zaaien. Plant ook prei. De oogst daarvan is niet meer voor dit jaar, maar voor het volgende voorjaar. Stel het planten van lookteentjes nog wat uit. Oktober – november is voor hen vroeg genoeg. Hou ze opzij tot oktober – november, voor potten die nu nog gevuld zijn.

Nieuwe rabarber
Splits een gedeelte van een te groot geworden rabarberplant af. Laat enkele dagen uit de grond liggen en plant in een tweede pot of bak. Geef water, zonder het doel de wortel terug tot leven te brengen. Hij mag zich voorbereiden op het volgende jaar.
Eventueel kan je hem in december in een warme berging of garage zetten en zo tot groei forceren voor een extra vroege oogst.

Help kleuren
Laat de vruchten van tomaten, paprika’s en ook druiven genieten van elk straaltje najaarszon. Het stimuleert smaak en kleur. Pluk daarom storende bladeren weg, maar zet de plant niet kaal. Er is en blijft bladgroen nodig voor een gezonde fotosynthese.

Meer bloei
Laat je mobiele tuin er niet kleurloos bij staan. Kleur bij met bijvoorbeeld potchrysanten. Ze bestaan in een veelheid aan kleuren. Wit, geel en rood fleuren op. Bordeaux en bronstinten accentueren de herfst.

Stop slakken
Al merk je niet veel slakkenvraat, de weinige slakken die nu nog op en tussen je potten rondkruipen zijn echte lastpakken. Zij leggen namelijk eitjes waaruit volgend voorjaar een heuse plaag ontstaat. Vang ze weg met biervallen of strooi ecologische slakkenkorrels. Herhaal dit wekelijks tot einde september.

Denk voorjaar
Laat de bakken en potten met Petunia, Surfinia, Felicia en zomerbloeiers nog zo lang als mogelijk het beste van zichzelf geven. Bemesten moet echter niet meer. Denk al aan de bloembollen en tweejarigen die je na hen zult planten; einde oktober – november en bestel ze tijdig