< Terug

Heerlijke lavendel

Met een of enkele lavendelplanten op je terras of balkon creëer je een absoluut zuiders gevoel. De lavendelgeur werkt tegelijk rustgevend en houdt bovendien muggen op afstand ...

 

Met een of enkele lavendelplanten op je terras of balkon creëer je een absoluut zuiders gevoel. De lavendelgeur werkt tegelijk rustgevend en houdt bovendien muggen op afstand !

 

Begin bloeiend
Kies mooie kant-en-klaar plantjes uit het tuincentrum. Blauw- en paarstinten zijn het meest algemeen, maar er zijn ook witbloeiende soorten! Stap voorbij aan de rayon met zaden! De planten doen er lang over om tot een struikje uit te groeien

Voor een of meer zomers ?
Kuif- of vlinderlavendel (Lavandula stoechas) valt op tussen de andere lavendelplanten, want pakt uit met opvallend grote bloemen (eigenlijk schutbladeren). De plant is echter niet winterhard, lees: goed voor één enkele zomer! Andere lavendel gaat jaren mee.

Mediterraan tot in de grond
Brengt ineens een zak vlot waterdoorlatende potgrond mee. Potgrond voor mediterrane planten is ideaal. Wil je het de lavendel nog meer naar de zin maken voeg dan nog een handvol kalk of zelfs dolomiet toe!

’s Morgens het lekkerst
Lavendel is een heerlijk kruid en past perfect bij o.a. pastagerechten. Smaak en geur van lavendel zijn sterker bij een plant die in volle zon groeit en niet veel bemest is. Blaadjes pluk je best voor de plant bloeit en bloemen net voor ze volop open staan. Knip of pluk steeds ’s morgens vroeg.

Snoeien moet
Snoei de planten elk voorjaar. Inkorten tot 10 cm boven de grond is ideaal en houdt de struikjes mooi compact en rijkbloeiend. Na de bloei mag je met een gerust geweten alle uitgebloeide bloemstengels afknippen!

Muggen altijd op afstand
Met lavendel in de buurt heb je minder tot geen last van muggen en vliegen en blijven ook bladluizen op afstand van andere planten. Een busseltje, zelfs droge lavendeltakjes in de kleerkast houdt dan weer motten weg en zorgt het voor een frisse geur. Lavendelgeur werkt trouwens relaxerend en mag dus ook op de slaapkamer!

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist met een passie voor planten en tuinbezoeken
 


< Terug