< Terug

Hoge herfstasters

 Het najaar kleurloos? Vergeet het! Met herfstasters zet je de tuin in bloei. Herfstasters bloeien vanaf september en houden vaak vol tot aan de eerste vorst. Kies ze op maat en op kleur. Maat wil zeggen in een hoogte dat je ze in je tuin hebben wil. Hun hoogte variëert van 20 tot 140 cm. In regel staan ook de hogere soorten voldoende sterk op eigen stengel om zonder steun rechtop te blijven. Toch kan hier en daar een takje rijshout of plantensteun wel eens nutig zijn.  Bij de herfstasters zowel soorten en

 

Het najaar kleurloos? Vergeet het ! Met herfstasters zet je de tuin in bloei.

Herfstasters bloeien vanaf september en houden vaak vol tot aan de eerste vorst. Kies ze op maat en op kleur. Maat wil zeggen in een hoogte dat je ze in je tuin hebben wil. Hun hoogte variëert van 20 tot 140 cm. In regel staan ook de hogere soorten voldoende sterk op eigen stengel om zonder steun rechtop te blijven. Toch kan hier en daar een takje rijshout of plantensteun wel eens nutig zijn. Bij de herfstasters zowel soorten en selecties met grote als met kleine bloemen in wit, lila, roze, hemelsblauw, …

Tips:

•    Hefstasters komen het best tot hun recht en staan ze het liefst in volle zon.

•    Uitgebloeide bloemen wegknippen wordt vaak aangeraden. Foe het niet indien je houdt van een ook in de winter mooi gevulde tuin en het mooi vangen van rijm en spinrag op droge bloemkoppen.

•    Geef in het voorjaar steeds extra meststof, eventueel zelfs een 2 cm dikke laag compost.

•    Rooi de planten elke drie jaar en geef ze dan een nieuwe portie voorraadbemesting mee.

Kennismaken:

•    Aster dumosus hybriden, hoogte 35 – 50 cm, groeit eerder liggend. Staat het best vooraan in de bloemborder. Ingesloten tussen andere planten en tegen een warme muur, is de plant gevoelig voor meeldauw. Plant 6 tot 9 planten / m².

•    Aster ericoides ofd sluieraster. Hoogte 80 – 120 cm. Bloeit met een veelheid aan kleine bloempjes. Goede snijbloem. Staat liever wat droog dan (te) nat. Mag zeker als solitairgroep in een border ingepast. Plant 3 planten/m². Aster ericoides ‘Snowflurry’ is een dwergje, want blijft 20 cm laag. Plant 5 tot 7 planten/m².

•    Aster novi-belgii, zondermeer de populairste herfstasters. Houdt de bloemen ook ’s avonds en bij regenweer goed open. 70 tot 120 cm hoog, goede snijbloem. Blijft goed rechtop staan, maar heeft wel een lichte neiging om met uitlopers steeds meer terrein in te nemen. Staat niet graag op extreem warme plekken. Roodbloeiende soorten zijn het meest gevoelig aan meeldauw. 3 tot 5 planten/m².

•    Aster laevis, hoogte 90 – 120 cm. Uitsluitend met blauwe bloemen. Goede snijbloem. Vormt langzaam aan een steeds grotere pol. Plant 3 planten/m².

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist met een passie voor planten en tuinbezoeken


< Terug