< Terug

Ilex crenata, dubbelganger voor Buxus

 

Nog amper een tuin zonder buxus. Toegegeven het is een absoluut mooie en veelzijdige plant. Maar sinds schimmelziekten kale plekken in heggen snoeivormen en volumes veroorzaken, is het elk jaar angstig uitkijken of de planten in eigen tuin gezond blijven. Dit jaar was er bovendien massale schade door rupsen van de buxusmot! Die vreten zelfs grotere planten op een minimum aan tijd kaal. Met Ilex crenata, een dubbelganger van buxus, hebt u niet langer zorgen.

Verschillen gezocht
Zeg Ilex en denk hulst. Maar Ilex crenata, Japanse hulst, is een buitenbeentje in de ganse hulstfamilie; Veel kans trouwens dat u dit plantje al vaker hebt gezien, maar wel toegepast als hulst. Amper iemand die het verschil ziet. Tenzij hij of zij een blaadje afplukt, het tegen het licht houdt en op zoek gaat naar kleine niet prikkende tandjes op de top ervan. De blaadjes zijn inderdaad even ellipsvormig, klein en donkergroen als die van de meeste hulstsoorten. Laat u de Ilex ruimte om vrij uit te groeien, dan toont hij een tweede verschilpunt: kleine zwarte besjes; Ze hebben absoluut geen invloed op de sierwaarde van de plant, verzwakken haar niet en zijn niet in staat om zich doorheen de ganse tuin uit te zaaien.

Diverse groeivormen
Naaste de gewone basissoort, met opgaande iets of wat breder uitgroeiende vorm, is er ook ‘Convexa’ die bredere dan hoog groeit en een dicht vertakt is. ‘Fastigiata’ blijft eerder smal en gaat tot ongeveer twee meter hoog. ‘Golden Gem’ heeft lichter gekleurde blaadjes en kleurt in herfst en winter helder goudgeel. ‘Green Lustre’ is de laagste van allemaal en spreidt zich breed uit.

Tuinadvies
Ilex ziet er dan uit als buxus, geef de plant liever geen buxusmest. De plant houdt namelijk niet zo van kalk, maar voelt zich daarmee vanzelfsprekend thuis in zowat alle tuinen. Flink wat humus of potgrond in het plantgat zorgt voor goede groei. Snoeien en vormgeven mag zovaak u er zin hebt. Beperkt u het vormgeven tot één knipbeurt per jaar, doe het dan bij voorkeur tussen einde juni en september.

 

Auteur: 
Marc Verachtert voor Magische Tuinen
Description auteur: 

Groenjournalist


< Terug